Основните симптоми на обостряне на псориатичен артрит са болка и подуване в областта на ставите.

За снемане на обострянето може да се прибегне както до експресни мерки – обезболяващи препарати, така и до щадящи мероприятия, насочени към предотвратяване на рецидивите на заболяването.

Експресни мерки за облекчаване симптомите на обостряне на псориатичния артрит

1. Противовъзпалителни обезболяващи препарати

Това е най-лесният и бърз способ за намаляване на болезнената симптоматика при обостряне на псориатичния артрит. Най-ефективни при това заболяване са препаратите на основата на диклофенака.

Тези препарати могат да се използват както под формата на таблетки, така и като инжекции.

Трябва да се има предвид, че таблетните форми на диклофенака започват да действат след 2-4 часа, а инжекциите – значително по-бързо. За да подейства таблетката диклофенак по-бързо е необходимо да се сдъвква по половин таблетка, а не цяла.

2. Охлаждащи компреси

Освен прием на диклофенак, също е важно и локалното обезболяване. За тази цел са подходящи охлаждащите компреси, които могат да се правят с водка, лед или просто със студена вода.

Студът постепенно ще понижи чувствителността на подуването, като по този начин ще се избавите от болките. След компреса не е нужно да се слагат никакви превръзки.

Като охлаждащ компрес е подходящ настоят от сабелник в медицински спирт – оставя се да престои 21 дни на тъмно и прохладно място. Също можете да използвате специални гелове и балсами с етерични масла, които притежават охлаждащ ефект.

3. Контрастен душ при артрит

Ускорява кръвообращението, включително и в областта на засегнатата става. Това ускорява и усилва действието на диклофенака и на другите обезболяващи процедури.

Така ще е възможно най-много за 2 часа да обезболите ставите и да се захванете с вашата работа. Контрастните душове също спомагат и за цялостното подобряване на състояние на ставите.

И именно поради тази причина задължително трябва да се правят от болните, страдащи от псориатичен артрит. Така за дълго време ще могат да се избавят от болките.

Положителни и отрицателни страни на експресните мерки за обезболяване

Основното предимство на експресните мерки за обезболяване, разбира се, е бързото настъпване на терапевтичния ефект.

Освен това приемът на обезболяващи средства е много удобен и достъпен метод за намаляване на обострянето и поради тази причина е предпочитан от пациентите – страничните ефекти от обезболяващите препарати обикновено са сънливост, световъртеж, трудно концентриране.

Важно!

Прекомерно количество течност в ставите е признак на явно нарушение – наличие на конкретен проблем, а в случая с псориатичния артрит най-вероятно са и няколко.

Щадящи методи за борба с псориатичен артрит

4. Постарайте се да избягвате провокиращи фактори

Добре анализирайте какво предшества обострянето на псориатичен артрит. Възможно е болестта да напомня за себе си след употреба на определени храни или след излагане на стрес.

Ако сте забелязали някакви тенденции в тази посока, то избягването на провокиращите фактори ще ви позволи по-рядко да страдате от обостряния на псориатичен артрит.

5. Лечение на псориазис

Основните сили трябва да се насочат върху борбата с псориазиса. Ако може да се постигне ремисия със заболяването, то и псориатичният артрит ще започне да ви безпокои изключително рядко.

Но за тази цел болните от псориазис трябва задължително да спазват всички препоръки по лечение на това заболяване и профилактика на неговите обостряния.