Изборът на обувки през лятото не е толкова лека задача, колкото изглежда, тъй като само във фантазиите си можем буквално да припнем на бос крак или със сандали и да тичаме по своите задачи, и цял ден да се чувстваме комфортно.

Всъщност тези мечти се оказват доста далече от реалността, а човек се сблъсква с огромно количество сериозни проблеми – обувката притиска и без това отеклите и подутите от жегата крака. Ако от лекар е предписано носене на стелки за корекция на стъпалата, то как могат да се сложат на отворени сандали.

Как да изберем правилно обувки за летните жеги

Как да избираме обувки за лятото, за да не пострада здравето на краката, и те да бъдат красиви и комфортни?

През лятото животът на човек буквално се ускорява. Хората се движат много и с удоволствие, избират разходки на чист въздух, ходят на преходи, събират се вечерта, дори и спортуват навън.

В буквален смисъл изобщо не жалим краката, затова и към края на лятото броят на пациентите на ортопедите-травматолози нараства.

Избор на обувки

Разбира се, много е важно правилно да подбираме обувките. Логиката е доста проста, като се уповава на здравия разум.

Ако стъпалата ни са в прилично състояние, тоест деформации или няма, или пък не са незначителни, летните обувки следва да се изберат по обичайните критерии.

Внимание към размера

Обувката трябва да ни е по размер, и да не е тясна, тъй като притискането на пръстите води не само до болезнени усещания, кокоши тръни и мазоли, но в бъдеще може да доведе и до валгусна деформация на големия пръст, справянето с която съвсем не е лесно.

Какво да направим? Да купим свободна обувка? Не твърде големите обувки също предизвикват проблеми. В този случай се нарушава естественото движение на стъпалото.

Всички знаем, че при избор на обувки е необходимо да се обръща внимание на подметката. Не трябва да е твърде тънка. При обувки с голям размер естественото движение на стъпалото е невъзможно.

Освен това петата вероятно няма да е на мястото си, следователно намаляват нейните функции да е като амортисьор. От ударното натоварване ще пострадат не само не само ставите и стъпалата, но разположените по-горе отдели на опорно-двигателната система.

Да ходим ли на токчета

Второ, не забравяйте за това, че ви вреди не само високото токче, но и неговото отсъствие. Краката ни ще пострадат и от цял ден на токове, и от продължителното ходене с обувки без никакво токче – умората е гарантирана, както и изключването на свойствата на петата като амортисьор.

Последствията от ходенето на токове ще са крайно неприятни. Сред тях са:

  • Болки в гръбнака;
  • Намаляване на КПД на венозната помпа на стъпалото и на глезена;
  • Застой на кръв;
  • Разширени вени.

Ортопедите поръчват стабилен висок ток с височина 2-4 см, а ако все пак ни се налага да излезем на истински токове, то следва да се оставим крака да почива за известно време.

Не забравяйте за материалите

Трето, избирайте обувки от естествени материали. Това просто правило е много актуално през лятото – жегата, влажността, носенето на бос крак на обувки от различни изкуствени материали предизвикват силно изпотяване на краката, мазоли, напукване на кожата, поява на гъбички.

Обувки за специални случаи

Специално внимание на летните обувки следва да се обръща при наличие на сериозна патология. Синдром на диабетното стъпало, подагра, артрити и артрози, деформация на сводовете и на пръстите на стъпалата – всички тези диагнози изискват много внимателен избор на обувки.

Мек натурален връх, например, от тъкани, подметка с допълнителен амортисьор, широк преден отдел – обувката не трябва да притиска засегнатите тъкани.

Всяко триене или излишен натиск, твърде тънката или прекомерно меката подметка могат да доведат до нови увреждания и обостряне на болестта.

Идеален вариант е да се направят индивидуални термоформиращи стелки. Те са хигиенични, напълно повтарят формата на стъпалото, притежават и действат като много добър амортисьор и позволяват преразпределяне на натоварването от предния отдел на стъпалото към неговата средна част.

За да бъдат краката здрави, следва да избираме правилната обувка и да я допълваме с правилните стелки. Свалете незабавно, дори най-красивата и скъпа обувка, ако ви е неудобна.

И в заключение – използвайте уникален и достъпен тренажор за краката – по често ходене боси по неравни повърхности – по камъни, по трева по пясък. Това спомага за укрепване на мускулите на стъпалото и е отлична профилактика на плоскостъпие.