Колкото по-млади се чувстваме, толкова по-дълго можем да живеем.

Какво точно е психологическа възраст

Психологическата възраст – това е годините, които можем да дадем на човек съобразно неговото мислене и поведение.

Психологическата или менталната възраст, далеч невинаги е равна на тази по лична карта. Например, децата, които току що навлизат в пубертета се държат често и мислят като вече пораснали юноши и девойки. А хората на около 60 години, които с лекота боравят с мобилни устройства, общуват в социалните мрежи, пътуват много, като поведение може да са като 30-годишни.

Защо се определя психологическа възраст

От това на колко ментални години сме зависят много напълно физически неща. Така например, има изследвания, които установяват любопитна връзка – колкото по-млад се чувства човек, толкова е по-крепко здравето му, по-добра е паметта му и съответно много по-лесно усвоява нови неща.

Истината е, че учените все още спорят кое е причината и кое следствие. Възможно е доброто общо състояние и бързият ум да произтичат от по-младата психологическа възраст.

Възможно е и да е точно обратното човек субективно да се чувства по-млад само защото дълги години успява да се поддържа в прекрасно здраве, и да е с отлична памет

Информацията колко сме млади, може да изясни някои моменти от това как се чувстваме, а психологическата възраст се коригира.

Например, ако установим, че сме ментално стари, това е повод да увеличим своята физическа активност. И да започнем да води по-младежки начин на живот – по-активно да общуваме, да се интересуваме от новите устройства и от научните пробиви, да направим всичко, за да престанем да асоциираме себе си със старостта.

Всичко това ще ни помогне да се чувстваме по-млади. А впоследствие ще сработи установената от изследванията връзка, и както смятат учените, физическото и менталното здраве ще се адаптират спрямо психологическата възраст.

Невинаги младата ментална възраст – това е добре. За младостта са характерни емоционални пориви, несдържаност. Ако това е за вас, е възможно психологически да станете по-зрели.

Как да определим психологическата възраст

Може би най-простият начин за изясняване на това е предложено от американски спортист и легенда в бейзбола. Достатъчно е да отговорим на елементарен въпрос.

Как мислите, на колко години бихте били, ако не знаехте на колко години сте?

Най-често хората се затрудняват с определянето на своята психологическа възраст. И това като цяло е съвсем очаквано, тъй като да се отговори на въпроса, на колко ментални години е конкретния човек, еднозначно не могат да отговорят, дори и психолози.

Съществуват множество тестове. Част от тях се уповават на това как се чувства човек и на този модел на поведение, който човек очаква от себе си.

Други пък отчитат колко е осведомен човека за различните събития в света, от какво се интересува, какво е нивото му на образование.

Трети се основават на яркостта на светоусещанията. Например, менталната възраст може да се предположи по това как възприемаме нюансите. Всъщност тези тестове са глезотия.

Днес съществува само едно изследване за психологическата възраст, което има малко или много научна основа. Това е въпросник, разработен от Deep longevity, компания създател на приложения за изкуствен интелект, чиято цел е проследяване на процеса на стареене и помощ на хората да живеят в добро здраве и да са продуктивни.

Методологията на теста е подробно описана в научното списание Aging. Експертите обучавали невронна мрежа, като заредили в нея над 10 000 анкети на хора от 25 до 75 години.

Изкуственият интелект анализирал отговорите на едни и същи въпроси, съотнасяйки ги с възрастта по лична карта и субективната психологическа възраст на участниците.

И се изяснява какви разсъждения са характерни за представителите на различните ментално-възрастови групи.

Тестът се състои от 18 лесни въпроса, когато отговорим на тях обучената система съобщава на колко ментални години сме. Засега въпросникът е достъпен само на английски и на испански. Ако не владеете единият от двата езика, можете да използвате преводачът на Гугъл.