Има много теории, които обясняват въздействието на нашите отношения върху състоянието на сърдечно-съдовата система, - казва д-р Джули Демп, кардиолог в института Vanderbita.

Повечето хипотези са на базата на факта, че женените хора, и тези, които имат силна и дълготрайна връзка, пушат по-малко, правят повече упражнения и са по-социално активни.

В живота им има по-малко стрес и безпокойство, те бързо отиват на лекар, когато имат проблем и обръщат повече внимание на профилактиката на заболяванията.

Едно скорошно проучване, проведено във Финландия, установи, че мъжете и жените, които са влюбени, имат значително по-малък риск от сърдечен удар, отколкото самотните хора.

"Има теория, че тялото на влюбените хора търпи неврохормонални промени, които имат положително въздействие върху организма като цяло, включително върху сърдечно-съдовата система," - обяснява Демп.

Причината за тези промени са хормоните, чието количество зависи от общото ниво на стрес. Изследванията показват, че хората, за които конфликтите и кавгите са ежедневие, са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Много често влюбените си подаряват кутия шоколадови бонбони и бутилка червено вино - това е идеалното решение, защото тези храни са полезни за сърцето. Шоколадът съдържа флавоноиди, които са антиоксиданти, и имат положителен ефект, включително върху сърдечно-съдовата система.

Концентрацията на флавоноиди е най-висока в тъмния шоколад, поради високото съдържание на какао. "Има връзка между употребата на черен шоколад и нормалното кръвно налягане, по-ниски нива на кръвната захар и подобряване на съдовия тонус," - каза д-р Демп.

Така че обичаш и да бъдеш обичан - това е препоръката на кардиолозите.

Любовта обаче помага не само за предпазването от заболявания на сърцето - психолози от университета в Йена и Касел установиха, че връзката може да има положително въздействие върху нервната система и личностното развитие на младите хора.

В изследването си, учените са били фокусирани върху личностни черти като невротизъм. "Невротичните хора са склонни към тревожност, несигурност и раздразнителост. Те също така имат склонност към депресия, ниско самочувствие и често недоволни от живота си като цяло, "- казва д-р Кристин Фин.

"Въпреки това, ние стигнахме до извода, че, ако тези хора са в една хармонична връзка, изпълнена с любов, те стават по-балансирани, а личността им - по-стабилна."

В изследването са участвали 245 двойки на възраст от 18 до 30 години. С помощта на специални въпросници, изследователите анализирали нивото на невротизъм сред всички участници. Освен това, участниците е трябвало да изразят отношението си към различни ситуации, примери за които им давали учените.

"Тази част от експеримента е особено важна, защото невротичните хора по съвсем различен начин възприемат това, което се случва наоколо" - обяснява Фин. Такива хора са склонни да тълкуват по-скоро двусмислено или негативно положения, които са положителни или неутрални.

Учените са установили, че проявите на невротизъм стават по-слабо изразени, когато човек е влюбен или има хармонична връзка. Много важна причина за това е взаимното доверие и подкрепа между партньорите, казва д-р Фин.

"Положителните емоции, получени чрез партньора, могат да променят не директно, но косвено хората. Те променят възприемането на света, "- каза тя.

По този начин, любовта ни помага да гледаме на живота с повече увереност, вместо веднага да видим нещата по негативен начин.

Учените са установили, че тези промени са характерни както при жените, така и при мъжете. "Разбира се, всеки реагира различно. Дългите и щастливи отношения имат много по-голям ефект, отколкото краткия романс, "- казва професор Франц Нейер.

Резултатите от това са важни не само за хората с високи нива на невротизъм, но също така и за тези, които страдат от депресия и тревожност. "Разбира се, личността е много трудно да се промени, но ние успяхме да докажем, че чрез любовта поне е възможно да се защити от негативния начин на мислене и съпровождащите го личностни разстройства" - добавя д-р Фин.