Магданозът е малко едногодишно растение от семейство Сенникоцветни, цветовете му са с белезникав или жълто-зелен цвят, листата му са двойни или тройни разклонения.

Див магданоз расте по крайбрежието на Средиземно море. А култивиран се отглежда по цяла Европа с изключение на Скандинавския полуостров.

Хранителна стойност в 100 грама

• Белтъчини – 3.7 грама;
• Мазнини – 0.4 грама;
• Въглехидрати – 7.6 грама;
• Минерален състав – 1.1 грама;
• Вода – 85 грама;
• Калоричност – 49 килокалории;

Магданоз - полезни свойства

В магданозът се съдържа огромно количество от различни полезни вещества: витамините А, С, Е, К, от група В, фолиева киселина, ниацин /витамин РР/, магнезий, калий, калций, сяра, хлор, фосфор, натрий, желязо, йод, манган, мед, цинк, флуор.

На първо място по съдържание на витамин С магданозът не отстъпва на цитрусите и дори на касис, в който аскорбиновата киселина е 4 пъти повече в сравнение с лимоните.

Достатъчно е да се изяжда по 50 грама от това едногодишно растение на ден, за да се набави човек необходимото му количество витамин С за едно денонощие.

Аскорбиновата киселина препятства преждевременното стареене на организма, неутрализира увреждащите молекули реактивен кислород в организма и най-важното поддържа на достатъчно добро ниво имунната му функция.

Силните противовъзпалителни свойства го правят изключително полезен и за справяне с току-що започнало развитието си простудно заболяване.

Тази подправка е отлично средство при отсъствие на добър апетит, анемия, анорексия, депресия, язва и гастрит и при хроничен ревматизъм и храносмилателни разстройства.

Магданозът е незаменим за регулиране функцията на черния дроб и на бъбреците, стимулира секрецията на храносмилателни ензими, избелва зъбите, укрепва венците, засилва чревната перисталтика и нормализира обмяната на веществата.

В народната медицина тази подправка се използва за понижаване на кръвното налягане, а също и като жлъчегонно, тонизиращо и диуретично средство.

Прилага се и за нормализиране на обмена и нивата на глюкозата. А поради съдържанието в магданоза на полизахарада инулин се подобрява усвояемостта на манган, което е много полезно за възстановяване на костната тъкан.

Тази подправка може да се използва и като естествен освежител на дъха и помага дори и за премахване на силната миризма на чесън.

За поддържане на нормалното функциониране на надбъбречната, щитовидната жлеза, както и за укрепване на кръвоносните съдове от диетолозите се препоръчва употребата на магданозов сок.

Тази напитка се използва успешно като лекарствено средство срещу диабет, конюнктивит, офталмия, катаракта, срещу някои заболявания на урогениталния тракт, асцит и за подобряване на функцията на сърдечно-съдовата система.

Магданозът намира широко приложение и за козметична цели. Поради голямото количество на витамин А в него, употребата му намалява подуването, зачервяването , тонизира и предпазва от образуването на бръчки по кожата.

Отварата от тази подправка е много ефективно средство срещу акне. Подходяща за чувствителна кожа е комбинираната маска магданоза и глухарче.

Благодарение на полезните свойства на зелената подправка се подобрява тонуса на мускулатурата на матката, червата и на пикочния мехур.

Противопоказания

Не се препоръчва употребата на магданоз от хора, страдащи от нефролитиаза, възпаление на пикочния мехур и на бъбреците, поради установеното наличие в него оксалати, които допълнително биха могли да влошат състоянието на болните.

Неподходяща е зелената подправка Не е желателно използването на тази подправки в големи количества от бременни жени, тъй като по този начин се увеличава рискът от аборт.