Картофите са многогодишно тревисто растение, принадлежащо към род Кучешко грозде от семейство Картофови. Грудките на това растение са изключително ценен основен хранителен продукт за разлика от отровните му плодове.

Стъблото му е набраздено и без мъх и част от него е в почвата. Листата на картофеното растение са тъмнозелени. Цветовете му са розови, бели и виолетови, като са наподобяват щит на върха на стъблото.

Грудките узряват през август септември, но това се отнася за картофените растения, които се отглеждат в планинските и полупланинските райони на България.

А полски картофи се появяват на пазара още през юни юли. Родината на картофеното растение е Южна Америка, където и до днес може да се срещне в див вид.

Хранителна стойност на 100 грама картофи

• Белтъчини – 2 грама;
• Мазнини – 0.4 грама;
• Въглехидрати – 16.3 грама;
• Минерален състав – 1.1 грама;
• Вода – 78.8 грама;
• Калоричност – 80 килокалории;

В картофите е повишено съдържанието на въглехидратите и калоричността им в суров вид е 80 килокалории, когато са варени – 82, а печените осигуряват 192 килокалории.

Енергийната стойност на сушения картоф е 298 килокалории на 100 грама. Прекаляването със зеленчука в този му вид е възможно да стане причина за затлъстяване.

Картофи - полезни свойства

В белтъчините на картофите се съдържат практически всички аминокиселини, срещащи се в растенията, включително и незаменимите.

Ако човек изяжда от този зеленчук по 300 грама дневно, напълно ще осигури на организма си необходимите му количества въглехидрати, калий и фосфор.

В 100 грама пресни картофени грудки се съдържат до 20 мг витамин С. Но при съхранение количеството на аскорбиновата киселина намалява.

Обикновено до пролетта витамин С в картофите е 1/3 от началното количество при изваждането на зеленчука от почвата.

Растителните влакна не дразнят стомаха и червата, като варените картофи могат да се консумират дори и в период на обостряне на гастрит или язва.

Картофената скорбяла намалява нивата на холестерола в черния дроб и на липидите в кръвта, тоест притежава антисклеротични свойства.

Картофите съдържат много калий, който спомага за отстраняване на излишната вода от организма, което важно за хората с болни бъбреци, както и тези, които обичат да употребяват повече алкохол.

Този зеленчук е рекордьор по съдържание на калий сред всички храни. Калиевите соли способстват за отделянето на излишната вода от организма.

Затова картофите задължително трябва да присъстват в хранителния режим, освен на хората страдащи заболявания на бъбреците, но и тези, които са с болно сърце.

Особено полезно е диетата, включваща предимно картофи и яйца, за хората с различните форми на хронична бъбречна недостатъчност.

Пресните картофи, тоест тези наскоро извадени от почвата, съдържат и фолиева киселина, калциеви соли, магнезий, фосфор, витамини от група В като най-голямо е количеството на никотиновата киселина витамин В3 или РР.

Картофените грудки са с доста висока калоричност – почти 2-3 пъти повече в сравнение с другите зеленчуци. Основният им енергиен компонент са въглехидратите, които са представени основно от скорбяла.

Именно поради това тези, които са предразположени към затлъстяване следва да ограничат консумацията на картофи. Белтъчините на грудките на картофеното растение по своя състав са много близки до тези от животински произход.

Аминокиселините в картофите са много добре балансирани и затова те се лесно се усвояват от човешкия организъм. Особено ценни са картофените грудки, защото за разлика от други храни източници на белтъчини като месото например, те притежават свойството да алкализират телесните течности.