В последните няколко години матча стана много популярна съставка в пазарските кошници на българите и неизменна част от менюто на много заведения. Всъщност матча е зелен, висококачествен, японски, фино смлян чай.

Датира от преди над 800 години, когато будистки монах внася матча в Япония. От Lechenie.bg решихме да ви запознаем с този уникален растителен продукт, а вие ще прецените дали си заслужава да пробвате.

Какво различава Матча от другите чайове?

При производството на матча, растението Тенча се засенчва за около 15-20 дни преди да се обере. Установено е, че по този начин се натрупва повече хлорофил и се складират повече полезни хранителни вещества.

За да се получи фината матча пудра, листата се смилат чрез гранитни камъни. Заради внимателното му отглеждане и обработка се счита, че този вид чай е много по-полезен от обикновения зелен чай.

Как Матча ще ни направи по-здрави?

  • Предоставя ни повече антиоксиданти от всяка друга храна – Установено е, че в този вид зелен чай се съдържат около 6 пъти повече антиоксиданти, отколкото в годжи бери и цели 60 пъти повече от спанака. Антиоксидантите са вещества, които се борят с вредните ефекти от радиационното облъчване и токсините.

Следователно Матча е едно от най-добрите средства да се предпазим от злокачествени заболявания;

  • Преди повече от 10 години, американски изследователи са установили, че приемът на напитки и храни, съдържащи матча води до снижаване на лошия холестерол. Хората консумиращи този чай са с около 10% по-малко склонни да развият атеросклероза;
  • Контролира теглото – Според някои открития, зеленият чай увеличава изгарянето калории по време на физическа активност с над 20%. Също така се смята, че консумацията му забързва метаболизма;
  • Подобрява паметта – Макар в чая да се открива малко количество кофеин, L-тианинът в него задейства активността на алфа-вълните в мозъка. По този начин се редуцира стресът, а умът релаксира;

Така Матча стимулира концентрацията и бистрият ум. Чрез L-тианинът се произвежда допамин и серотонин, чрез които се подобрява настроението и паметта.

  • По-силна имунна система – В една чаша чай от Матча се съдържа много калий, калций, витамин С, витамин А и желязо. Едни от веществата, открити в зеления прах са катехините, които имат антибиотични свойства.
  • Здрави зъби – Консумацията на Матча предотвратява развитието на кариеси и унищожава бактериите в устата, причиняващи лош дъх;
  • За сияйна кожа – Зелената пудра има силни антибактериални свойства, почиства порите и стимулира отделянето на мъртвите клетки от кожата ни. Има силен антиейдж ефект.