Новите научни изследвания продължават да разкриват уникалните свойства на канабиноидите за предпазване на мозъчните функции, които от своя страна спомагат за предотвратяване на процеса на стареене и дори противодействат на увреждащото въздействие на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция и когнитивни аномалии.

Човешкият мозък се състои от обширна мрежа от рецептори, модулиращи функцията на нервната система, само когато са активирани от съответните канабиноидни съединения, много от които се откриват в изобилие в растението марихуана.

Едно от най-новите научни открития, отнасящо се до канабиноидите, е свързано със способността им да действат като антиоксиданти в мозъка.

Немски учени установиха, че ендоканабиноидната система е в състояние не само да прочисти увредените мозъчни неврони, но и да предизвиква растежа на нови такива – концепция, която противоречи на дългогодишното конвенционално мислене за това как работи мозъка.

Това се потвърждава и от най-новите научни изследвания, публикувани в авторитетното американско списание „Neurology“, които установяват, че веднага след настъпването на инсулта, мястото на мъртвите неврони се заменя от нови стволови клетки, които с помощта на невротрансмитерите се специализират в неврони.

Канабиноидите действат укрепващо на митохондриите в мозъка, които осигуряват енергия и поддържат правилното функциониране на невроните.

Публикувани в списанието „Philosophical Transactions of the Royal Society B“, тези открития дават нова представа за това как естествените канабиноиди в марихуаната притежават способността буквално да потушават възпалителни процеси в мозъка, които са причина за конгнитивен упадък, невронна недостатъчност и мозъчна недостатъчност.

Чрез подсигуряването на мозъчните рецептори, модулиращи нервната система, с канабиноиди, пациентите могат да бъдат в състояние да преодолеят мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер, на Паркинсон, на Хънтингтън, а да не споменаваме и преждевременното стареене на мозъка и за всички клинични състояния, за които съвременната наука не успя да намери ефективни решения.

Професор по неврология, имунология и генетика от Охайския щатски университет, който е подпомогнал изследването, съобщава, че се е опитвал 25 години да намери лекарство, което да намали мозъчното възпаление и да възстанови когнитивната функция при плъхове.

А канабиноидите са първият и единствен клас лекарства, които някога са били ефективни.

Професорът също така смята, че възприемането на марихуаната като целебно средство се променя и в бъдеще хората няма да са толкова предпазливи по отношение на използването ѝ.

Канабиноидите в марихуаната спомагат за възстановяването на нормалните клетъчни функции в организма.

Изследователите откриха за първи път съществуването на канабиноидните рецепторни системи в мозъка на плъх през 1988г.

И те постепенно установиха начина на нейното функциониране и как канабиноидите могат да спомогнат за предотвратяване за предотвратяване и дори за предизвикване на обратно развитие на всички видове хронични заболявания, които са резултат от липсата на тези важни съединения.

Днес научните изследвания върху марихуаната са по-мащабни от всякога и това пренебрегвано, поради социалната стигма, растение най-накрая получи дължимото признание от научните среди като медицинска „суперхрана“.

Канабиноидите в марихуаната имитират регулаторната система на клетъчната физиология