Зъбите традиционно се възприемат като нещо твърдо, но същевременно живо. Всички знаят, че има нервни окончания, които могат да се възпаляват и да болят.

С процедурата по премахване на нервите от зъба също са запознати много от нас. Когато чуят словосъчетанието „мъртъв зъб”, хората започват да изпадат в паника. Предполага се, че щом е мъртъв, ще се наложи скоро да бъде изваден.

Мъртъв зъб, това е условно название. В денталната медицина така се нарича този зъб, на който пулпата е отстранена, тоест тази жива тъкан, която се намира в корена на зъба и в неговата коронка.

Пулпата се състои от няколко части:

  • Нервно окончание;
  • Кръвоносни съдове;
  • Лимфни съдове.

Всички те имат за цел да осъществяват храненето на зъба и обмяната на вещества между него и организма за нормална жизнена дейност и здравина.

Кога зъбът загива

Въпросът кога зъбът загива и от какво бива последвано това, естествено вълнува много от нас. когато кариес разруши коронката на зъба, тогава бактериите проникват в пулпата, инфектират я, и започва възпаление, а след това и гниене на пулпата. Това е и началото на края за зъба.

За да не се допусне разпространение на възпалението към околните тъкани, зъболекарят изчиства зъба и неговите корени отвътре със специални инструменти и с лекарствени препарати, а след това запълва образувалата се празнина със специални материали за пломбиране.

Впоследствие отгоре на зъба се поставя пломба или коронка – решението за оптималното покритие се взима от лекар, като се изхожда от степента на разрушаване на зъба. Този зъб вече се нарича мъртъв.

До неотдавна такива зъби се вадеха веднага. Днес подходът обаче доста се е променил. Възможно е да се премахне пулпата и да се остави в устата, подчертава стоматологът. Зъбът естествено губи силата си.

Разбира се, не може да се твърди, че такъв зъб вече не е част от живата природа, тъй като не би било вярно.

Следва да се отчита фактът, че такъв зъб притежава свързващ апарат, който се съединява от една страна с костта, а от друга – с корените на зъба.

Можем да си представим това, като своеобразни ластици между корена и костта. Много са и сред тях също присъстват кръвоносни съдове и нервни окончания, които продължават отчасти да подхранват зъба.

Затова и не може да бъде наречен съвсем мъртъв. Но и съживяването му не е възможно, тъй като обратно пулпата не може да се върне.

Какво се случва с такъв зъб

Такъв зъб престава да получава необходимите за него микроелементи, нарушава се неговата устойчивост към бактериите, и с времето става крехък. Следва да се разбира, че такива процеси не протичат мълниеносно, а много бавно, и такъв зъб може да изкара в устата дълги години.

Разбира се, помагат за съхранение на нежив зъб определени правила за хигиена – редовна и правилна техника на почистване на зъбите, използване по препоръка на зъболекаря допълнителни средства за грижа за устната кухина, а също и профилактични прегледи по утвърдени правила.

Причини, поради които пулпата загива

Причините, поради които пулпата загива, са много. Премахва се най-често, когато се е развил пулпит, нервът е възпален, не носи полза, а само е причина за мъчения.

Тази ситуация води до силни болезнени усещания и огнищe на инфекции. Важно е да се разбира, че зъбът може да бъде погубен, ако опитаме да изтърпим болката от пулпита, когато използваме различни обезболяващи, които намаляват неприятните усещания, но те не спират разрушителния процес.

Също в списъка с причини, поради които пулпата загива, са травмите. Например, при силен удар в челюстта, и след това не се посети зъболекар, се оставя всичко както е.

На фона на тази ситуация болезнените усещания често се запазват за известно време, а след това постепенно затихват, като зъбът отвътре загива.

Външна разлика

Зъбът, лишен от пулпа, може да се разпознае по външни признаци. Така например, веднага след като му премахнат живите тъкани, е възможно да придобие сивкав оттенък, който с течение на времето става все по-тъмен.

Освен това, такъв зъб престава да реагира на горещо и студено. От недостатъците може да се открои и факта, че дори и този зъб да бъде увреден от кариес, човек може да не усети своевременно разрушителните процеси, тъй като заради липса на нервни окончания просто няма да почувства болка.

Такъв зъб с течение на времето, освен това започва и да се руши и може да се счупи.

Защо е възможна болезненост в мъртъв зъб

Интересен е въпросът защо понякога зъб без пулпа може да започне да боли, тъй като в него няма нерв, от който идват и болезнените усещания. Достатъчно е да си спомним за околните зъби и тъкани.

Ако се появи възпаление на тъканите около нежив зъб, то може да засегне достатъчно обширни площи и да доведе до болезнени усещания вече във венеца.

Лечението на такъв зъб следва да се извършва от опитни специалисти, като често се налага използването на микроскопи, за да може да се разбере какво е състоянието на депулпирания зъб и появата на болки в него.

Само така може да се гарантира добър резултат и по-дълъг живот на този зъб, който на пръв поглед е лишен от живи тъкани.

За съжаление, у нас здравната каса не покрива лечението на пулпити и периодонтити за лица на 18-годишна възраст, затова и всички разходи по лечението, макар и на здравноосигурени са за тяхна сметка.

Затова и у нас зъболечението е на сравнително високи цени на фона на жизнения стандарт и това, че едно лице е здравноосигурено по никакъв начин не го облекчава.

Единствено по 3 кариеса и вадене на зъб се покриват от НЗОК, а пулпити и периодонтити  единствено според Националния рамков договор единствено на лица с психични заболявания, настанени в домове за възрастни и за лишени от свобода.