За да определим своя темперамент, не е задължително да си правим психологически тестове. Склонни сме към интровертност, ако сме забелязали следните странности.

Кои са характерните признаци на интровертността

1.Не излизате от апартамента, докато съсед е на стълбището

Ситуация – чувате, че съсед се качва по стълбите или слиза от асансьора и отваря входната врата на своя апартамент, или пък чувате, че тръгва да отваря и иска да излезе. За да не се засичате за пореден път, изчаквате, докато не се прибере или не тръгне нанякъде.

Да, това е странно, но понякога интровертите се крият, дори и от най-милите хора, за да избегнат необходимост да си разменят няколко думи с тях.

2.Тайно се радвате, че приятели са отменили срещата

За да не ви излезе име на отшелник, ви се налага да си уговаряте срещи с приятели. Но когато общите планове се отменят, вие ликувате – може да си останете у дома и да не се настройвате за общуване.

3.Неловкост при събирания

Въпреки нежеланието за шумни събирания, има мероприятия избягването на които не се получава – корпоративно събиране или новогодишна трапеза с роднини.

Първата мисъл, която ви идва, какво ще правя там.

4.Интернетът – не просто хоби, а стил на живот

Формулирането на мислите на хартия при интровертите е много по-лесно, отколкото при разговор. Общуването на живо ви е трудно, затова в социалните мрежи се чувствате като риба във вода. В онлайн чат можете да се пошегувате, да се опитвате да блеснете с остроумие, и да оставите специален коментар.

5.Бягате от продавач-консултантите при пазаруване

Това е съвсем разбираемо – по-лесно е да намерите необходимия модел и размер, отколкото да поддържате разговор с непознат човек.

6.Стараете се да бъдете незабележими

Не сте против общуването, но невинаги сте готови за разговор – това изисква нагласа и енергия. За да се уморяват по-малко, интровертите несъзнателно се ограничават в комуникациите, а за да имат повече сили прекарват време насаме.

В живота това се проявява по следния начин – необходимо е да извадим нещо от хладилника, а същевременно в кухнята стои ваш съсед с приятел или родители с гости.

7.Вместо шумна компания избираме самотата

Канят ви заедно да прекарате почивните дни, а казвате, че сте много заети. Всички разбират, че това не е така – всъщност оставате у дома и се наслаждавате на самотата.

За интровертите – това е норма, те не бързат за вечеря и могат да получат удоволствие от времето, което са прекарали насаме със себе си.

8.Едносрично отговаряте на въпросите

На въпроси „Какво ново” и „Как си” се стараете да отговаряте максимално кратко, за да не би случайно някой да започне разговор с вас. Светските разговори с лекота се отдават на екстровертите, а интровертите не обичат такъв формат на разговори.

9.Стараете се незабележимо да си тръгвате от вечерни събирания

Опитвате се да го направите колкото се може по-рано. Винаги разполагате с план за бягство и затова предпочитате на среща да ходите винаги със собствен автомобил. Особено това се отнася за събирания, на които принципно не желаете да ходите.

10.Рядко отговаряте на телефонни обаждания

На обаждания от неизвестни на вас номера не отговаряте принципно, а при разговор с приятел или с колега предпочитате онлайн общуване.

11.Обичате сами да ходите на кино

Харесва ви да гледате филм сами или с близък човек. Предпочитате да отидете на кино през деня в делничен ден или сутрин в почивни дни, когато в киното хората са малко, и също като вас избягват голямото струпване на хора.

В настоящата ситуация обаче подобен подход обаче е от полза, тъй като кината не работят, затворени са още няколко дни, като най-вероятно забраната за отварянето им ще бъде продължена и след 1 април.

12.Преструвате се, че не сте забелязали познат

Ситуация – след работа влизате в магазина да пазарувате. Всичко върви добре, докато измежду рафтовете не забелязвате познат. Стандартната ви реакция е да се отдръпнете и бързо да си тръгнете, докато не ви е видял.

13.Никога не отваряте вратата, ако не очаквате гости

И защо? Дружелюбен съсед е дошъл да ви помоли за малко сол и 15 минути ще си говори с вас на общи теми или от доставчика на интернет ви молят да отворите да прекарат нов кабел за интернет.

14.Страхувате се да останете насаме с хора, които слабо познавате

Поддържате разговор с човек, когото виждате за първи път? За нищо! Ето как изглеждате, когато приятелите ви оставят насаме за по няколко минути.

15.Никога не поръчвате нещо по телефона, ако може онлайн

Защо да звъните, след като можете да пишете? Всъщност този подход може да е по-добър, тъй като при писмена комуникация и заявяване на някакъв продукт е по-малка вероятността да стане грешка, тъй като продавача може да се заблуди, за това което сте му казали и да ви подготви не това, което сте искали.

16.Не знаете как да се държите, когато ви честитят рождения ден

Сред хора се чувствате неловко и неуютно. Рожденият ви ден се превръща в особено предизвикателство – с вас говорят повече от обичайното и ви отделят твърде много внимание. Иска ви се да се скриете някъде или да избягате.

17.Стараете се да решавате работни въпроси онлайн

Докато колегите ви досаждат с телефонни разговори, вие предпочитате да решавате всичко онлайн. Работата в офис с много служители се превръща в истинска трагедия – шумът и хората около вас парализират работата ви. Може би ще ви е по-добре да сте на тихо място, мислите си вие в особено тежки дни.

18.Не обичате да поддържате разговор с непознати

Съжалявате, че не можете да бъдете просто невидим човек, когато се опита да ви заговори, например, на улицата. Не започвай разговор с мен, само защото стоим един до друг, мислено говорете на своя събеседник.

Проблемът не е в това, че интровертите не обичат хората и живото общуване. Просто те не са готови да поддържат разговор с непознат – това предизвиква дискомфорт.

19.Идеалният ден на плажа – когато няма почти никой

Такива мисли възниква периодично у всеки, особено когато плажът е претъпкан, а спокойно може да се плува само на 50 метра от брега.

При интровертите подобно желание се появява много по-често – празният плаж за тях е по-комфортен, отколкото многолюдният.

20.Обичате да тренирате сами

Невиждате персоналните инструктори, груповите занятия и любителите да се глезят по време на спорт, защото времето на тренировка, това е личното ни време.

Никакво съвместно бягане и шеги с инструктора във фитнеса – защо, когато можете да сте насаме със своите мисли и да послушате любимите парчета.

21.Не отговаряте на съобщенията веднага

Преди да напишете отговор, е необходимо да обмислите съдържанието на писмото. Понякога съвсем забравяте да отговорите, а след това се оправдавате, измисляйки си глупави начини да се измъкнете.

22.Не се радвате на новите познанства

Дори самата мисъл, че ще трябва да се запознавате с нови хора, ви докарва до състояние на ужас. Това не означава, че не умеете да бъдете добър приятел, просто ви е трудно да бъдете приятели с нови хора.

23.Бягате от твърде приветливи познати

Всеки път, когато някой се опитва да наруши личното ви пространство, възниква непреодолимо желание да се разтворите във въздуха, да изчезнете, да избягате или да избегнете евентуална прегръдка.

24.Не обичате големи струпвания на хора

Концерти или работни конференции ви карат да се чувствате неуютно и уязвимо. Разбира се, не изпадате в паника, но подсъзнателно мечтаете по-бързо да напуснете това място.

25.Не сте мизантроп, а интроверт

Обичате хората и разбирате ценността на човешкото общуване, затова напълно съзнателно избягвате обществените мероприятия, които в настоящата ситуация съвсем не са и желани.

Насаме със себе си, обаче ви е доста по-комфортно – цените времето, което прекарвате насаме или с близки хора.