Това е като в приказките – в едната бутилка има жива вода, в другата мъртва. Храната от микровълновата сега се смята за вредна, макар че сравнително неотдавна микровълновите бяха модерен и здравословен начин за приготвяне на храна.

В нейна полза винаги е била скоростта, затова дори след страшните разкрития за микровълните, все още много хора продължават да използват микровълнови фурни и дори да купуват нови.

Принцип на работа на микровълновите печки

Микровълновите фурни излъчват с честота 2450 мегахерца с дължина на вълната 12.25 см. Тази стандартна характеристика е неизменна при всички микровълнови печки.

На храната електромагнитното поле на микровълновата печка действа така, че молекулите в нея се подреждат покрай силовите линии и започват бързо да се въртят.

Интензивното движение създава триене и води до нагряването на продукта. Така молекулната структура на храната се променя.

Но се изменя и при простото варене на газовия котлон, при печене във фурната – при всяка топлинна обработка на храната.

Ако пък структурата в процеса на приготвяне не се промени, то храната би оставала сурова. С други думи, ние сами искаме да постигнем тази цел.

Опасност от облъчването на работещата печка

С цел безопасност се препоръчва човек да намира не по-малко от 1 метър от работеща микровълнова печка.

Това е напълно достатъчно, за да се избегне вредното влияние на микровълните, ако корпусът на печката не се справя със своята защитна функция.

Обикновено всички микровълнови са с изолиращ екран, включително и с прозрачна врата.

След няколко години непрекъсната работа печката може вече да не е безопасна, затова тези, които са над 10 години не се препоръчва да се използват.

Безопасна ли е стоплената на микровълновата печка храна?

Това, което е приготвено на микровълнова е също толкова безопасно, колкото и приготвеното на газова печка. Това беше обявено от представителите на Световната здравна организация, които нямат нищо против използването на подобен домакински уред.

Горещата храна след приготвянето в микровълновата печка е по-добре да не се яде, а най-добре да се изчака, докато изстине до 40 градуса.

Могат ли хранителните продукти, които са били приготвяни или претопляни в микровълновата да станат канцерогенни или да променят генетичния код на човека?

За това се говори повече с ирония, тъй като самата същност на разграждането в храносмилателния тракт на храната на съставни части изключва такава възможност.

Това е същото както с генетично модифицираните зеленчуци.

Но все пак много хора смятат методът на приготвяне на храна с помощта на електромагнитно облъчване за неестествен, а следователно и за вреден.

А ако човек е убеден в това, то това ще му оказва по-силно влияние, отколкото всякакви вълни.

Друго предимство на храната, която се приготвя или претопля в такава печка е, че микровълните унищожават една значителна част от патогенните бактерии, които могат да предизвикат опасно хранително отравяне или минимум стомашно-чревно разстройство, което е доста често особено през летните месеци, когато хранителните продукти много бързо се развалят.

Но поставянето на храната в микровълновата печка може да предпази нас и членовете на нашето семейство от тази опасност.

Затова използването на микровълновата печка в бита може да се определи като положително, тъй като ни предпазва от проблеми със стомашно-чревния тракт и може да използва за обеззаразяване.