Учени от Институт към Главната болница на Масачузетс в САЩ съобщават за 3-ти случай в света, който успява да се излекува от ХИВ, и по-точно да сведе неговото присъствие в своя организъм на практика до нула.

Заразена преди 28 г. се излекува сама от ХИВ

Този човек е 66-годишната жителка на Калифорния Лорин Виленберг. През 1992 ѝ откриват ХИВ инфекция, и през всичките тези години я наблюдават.

Лорен никога не получава антиретровирусна терапия, която да забави разпространението на вируса в организма, нейният организъм успява да направи това със собствени сили.

Известно е, че ХИВ вирусът вгражда своя геном в ДНК на човека, и затова е невъзможно да бъде отстранен от организма напълно. Съществува обаче отделна категория заразени с ХИВ – елитни контролери, или нонпрогресори, при които гените на ХИВ се оказват в забутани, неактивни участъци на ДНК.

При тях геномът на вируса е изключен и не може да бъде задействан за създаване на нови копия на ХИВ, това означава, че не може и да се разпространява.

Такива хора по света са малко – около 0,5% от 37 млн. заразени с ХИВ на земята.

Според специалистите, организмът на елитните контролери унищожава ХИВ още в първите дни след заразяването. При тях има мутация на ген, кодиращ белтък рецептор CCR5. Благодарение на тази мутация вирусът е неспособен да прониква в клетките-макрофаги, които са мишени за него.

От няколко години вирусът вече не се открива в кръвта

При Лорен Виленберг вирусът не се установява вече от няколко години, което позволява да бъде призната за напълно излекувана. Така тя става един от тримата щастливци, които успяват да се справят с коварната инфекция.

Първият е жител на Берлин, вторият на Лондон. И двамата, освен от ХИВ, страдат и от рак. Присаждат им костен мозък, притежаващ гени на устойчивост към ХИВ.

Това позволява с една процедура да се разрешат два проблема – да се излекуват и от рак, и от ХИВ. Има и други, които притежават особеностите на Лорен Виленберг, но тя е първата от известните елитни контролери, които остават свободни от болестта толкова дълго.

Учените отбелязват, че кръвните изследвания на Лорен, направени с най-съвременни технологии, показват, че микроскопични количества все пак присъстват в нейния организъм, но размножаването му не е възможно.