Маските за лице се радват на голяма популярност. Описанията на опаковките обещават почти чудодеен ефект. Но дерматолозите смятат, че няма никакви съществени научни доказателства за ползата от маските за кожата. За красива и здрава кожа на лицето те изобщо не са нужни.

Без чудеса – малка помощ за кожата

Каквото и да пише на опаковката на маската, не могат да се очакват никакви чудеса. Но ако не очакваме вълшебен ефект, то това средство може да бъде много добро развлечение и безопасна част от грижите, които полагаме за кожата.

Много ентусиасти и дори някои дерматолози изпитват удоволствие от използването на маски за лице и разбира се, ефектът от тях може да се види веднага, но разбира се, не е особено значим.

Някои маски могат временно да забавят естествената загуба на овлажняване – това е защитна функция на кожата, която дерматолозите наричат трансепидермална загуба на вода.

Маските създават тънък овлажняващ слой, за да се повиши временно насищането с вода, което прави кожата по-мека и временно се заглаждат фините гънки.

Благодарение на тези средства кожата поема активните съставки и се предотвратява тяхното изпарение, като се усилва действие им и се постига по-добър резултат.

В дерматологията този метод се използва за лечение на кожни заболявания, сред които псориазис и екзема.

Класически пример е ефектът от крем с кортизон, нанесен под ръкавици, превръзка или покритие от полиетилен преди лягане, но това се прави само по лекарско предписание.

Правила за безопасност

Маските за кожа обикновено се смятат за безопасни средства, но тяхното качество и съставки могат да варират в широки граници.

Сърбящи, сухи, червени или лющещи се обриви могат да се появят, ако компонентите на маската предизвикат кожно раздразнение или алергия.

Ако кожата реагира на различните съставки или е чувствителна, то избягването на маските е добро решение.

Дори дерматолозите, които обичат маски, не препоръчват да се прекалява с тях и да не се използват повече от веднъж седмично или дори само веднъж месечно, в зависимост от състава.

Каква маска е подходяща за конкретния тип кожа

За суха, раздразнена или с признаци на стареене кожа са подходящи омекотяващи средства, съдържащи хиалуронова киселина, глицерин и диметикон.

Нежен, подхранващ, овлажняващ крем помага при суха, раздразнена и предразположена към бръчки кожа и е много по-добро средство от всякакви видове маски.

За тези, които са предразположени към раздразнения и акне, полезни маски биха били съдържащите глина, активен въглен, салицилова, гликолова киселина и масло от чаено дърво.

Тези съставки също могат да предизвикат раздразнение, зачервяване или лющене на кожата.

За кожата, която изглежда отпусната или е с ранни признаци на стареене, от полза са маски със съдържание на гликолова киселина или с ретинол, които могат леко да изсветлят кожата и да освежат цвета на лицето.

Киселината и ретинолът трябва да се комбинират със слънцезащитен крем, дори и активните компоненти в състава на маската да са в ниска концентрация. И тази препоръка следва да се спазва, дори и през зимните месеци, когато слънцето е много слабо.

На какво да обърнем внимание при избор на маска за лице

Водещите дерматолози препоръчват да се четат етикетите и да се търсят маски без парфюми и ароматизатори, както и хипоалергенни, без оцветители и парабени.

Използването на агресивни химически вещества, алергени и консерванти може да предизвика множество проблеми. Това се отнася най-вече за подрастващите, кожата на които е по-чувствителна.

Също е важно да се знае за съчетанието на някои лекарства със съставките на маските за лице. Някои препарати изменят дебелината на кожата или я правят прекалено чувствителна – всичко това може да доведе до реакция с маските за лице.

Колкото по-екзотичен е компонентът, толкова повече обещания, и по-висока цена, но е необходимо и повече внимание, тъй като може да предизвика негативна реакция.

Безопасни ли са домашните маски за лице

Зависи от какво са направени, но най-често домашните са безопасни, разбира се, ако нямат съставки, които могат да предизвикат алергия.

Какви съставки трябва да включим в домашната маска, за да е безопасна?

  • Прясно и кисело мляко съдържат млечна киселина, която добре почиства кожата, прави я по-сияеща;
  • Алое вера съдържа витамини А, С, Е и В, което помага кожата да стане по-светла;
  • Папая – съдържа ензими, които избелват;
  • Кафето помага да бъде сведено до минимум разширяването на порите и формирането на черни точки, но леко изсушава.