С нова заповед на здравния министър бе въведено задължението за носене на маски на закрити и открити обществени места, която се явява допълнение на предходната за въвеждането на противоепидемични мерки.

Медицинският съвет твърдо против носенето на маски на обществени места

Мярката предизвиква широко обществено неодобрение, тъй като в глобален мащаб има недостиг на лични предпазни средства, медицинският персонал все още не е снабден с маски и ръкавици. Това се признава и от здравния министър, както от оперативния щаб.

В такъв случай какъв е смисълът да се задължават хората да закупуват маски, след като в нито една държава няма достатъчно такива? 

Новата заповед идва на фона многократно повтаряне, че маските не са необходими за здрави хора без симптоматика, която да предполага отделянето на назални и гърлени секрети – течащ нос, кашлица, кихане. Заповедта противоречи и на Закона за ограничаване на носенето на облекло частично или пълно скриващо лицето на обществени места, акт от по-висока степен, на неговия чл. 2, където изрично е посочено, че се забранява носенето на облекло, което прикрива пълно или частично лицето. 

Парламентът оправомощи здравния министър със Закона за мерките за извънредно положение да въвежда и други противоепидемични мерки, но това не изключва задължението му те са законосъобразни. 

Дори напротив, носенето на маска може да доведе до допълнително замърсяване на областта на носа и устата и развитие на бактериални инфекции, особено ако не се носи правилно и не се сменя често, което предразполага и към заразяване с вируси.

Против задължителното носене на маски се обяви и един от членовете на Медицинския съвет, изглежда новата мярка изобщо не е била съгласувана с лекарите, а на базата на медийни публикации е предложено да се въведе това ново задължение за гражданите.

Защо здравният министър въведе тази спорна мярка

Причина за въвеждането на новото задължение изглежда е едно запитване на брифинга тази сутрин, че в Чехия маските били спомогнали за намаляване на до 80% броя на заболелите.

Такава информация била предадена от чешкия на американския президент. Но от оперативния щаб посочиха, че не може да се приеме за достоверна, най-малкото, защото за да се правят подобни изявления са необходими по-задълбочени проучвания и анализи.

От друга страна, в Чехия, макар и маските да са задължителни, граждани могат да се разхождат по улици и паркове със семействата си и не повече от двама души, затова щом направиха задължителни маски, за да не могат гражданите да се заразяват, когато вървят по улиците, би следвало да се смекчи режима за излизане от домовете.

От пресцентъра на Министерски съвет дойде информацията, че на днешното заседание е одобрен договор с китайска държавна корпорация за закупуване на лични предпазни средства, от които 1 млн. са само маските. Целта е да се осигури медицинския персонал, който е на първа линия.

В съобщението се посочва, че тези маски ще постигат степен на филтрация 95% от вдишвания и издишвания въздух, което показва, че не се с най-високия стандарт ffp3, а от по-ниска ffp2, а цената е много висока. Предвид сумата, за която е договора, една маска ще е на стойност от около 1 евро.

Министерският съвет взе решение за внос от Китай на лични предпазни средства, въпреки че у нас има хиляди шивашки фирми, които да изпълнят подобна поръчка, стига да им бъде предоставен шаблон, по който да работят.

Повечето от тях са останали без поръчки от чужбина, поради сериозните ограничения по границите, както и въвеждането на карантина в повечето от големите държави.

5 са новите заразени с COVID, близо 360 са вече заболелите

В съобщение, публикувано на сайта на здравно министерство, което от днес вече замества следобедния брифинг, се посочва, че има потвърдени още 5 нови случая.

Така общият брой на заразените у нас не успява да надхвърли 360, но се обработват още проби, така че информация колко са новите случаи днес ще стане ясна утре сутринта.

Двама от новите заразени са от София, не се споменава дали са приети в болница или се лекуват у дома, по един нов случай има в Плевен, Монтана – това е 17-тия заразен в града и още един в Благоевград.

Заразените с COVID-19 на болнично лечение намаляват и към момента са 113, според информацията от съобщението на сайта на здравното министерство, в тежко състояние на интензивна терапия все още са 13.

Сред потвърдените случаи преобладават мъжете, те са близо 60%, а жените са малко над 40%, така е и световната тенденция. Най-много заразени след София, където са вече 223, има в Пловдив – 21, след това са Монтана и Варна.

В Монтана относителният дял на заболелите е доста голям, тъй като градът е население малко над 40 000 души и има толкова заразени, колкото и във Варна. Няма данни да има недостиг на болнични легла в окръжната болница в града.