Прогноза заболелите от коронавирус по света да достигнат 1 млн. до броени дни направиха тази сутрин на брифинга на Оперативния щаб.

Според последните данни от обработените проби 8 са новите случаи, сред тях няма такива в тежко състояние  - инфекцията протича леко и не се налага хоспитализация. Така общият им брой вече надхвърля 350.

Пълна забрана за разходки по улиците обмислят от щаба

От оперативния щаб още веднъж коментираха за разходките по пешеходните зони, че не се допускат и затова вече се стигна до налагането на огромни глоби в размер на 5000 лева на граждани, които са си позволили да се разхождат.

Внесено бе и пояснение, че не се допускат по никакъв начин излизания, които не са свързани с ходенето до магазин за пазаруване, банка и офис на застраховател.

Според математическите модели на разпространение на вируса се очаква пикът на пандемията да бъде достигнат у нас малко след Великден. И за отваряне на барове и заведения, както и на увеселителни паркове, ще може да се говори може би едва след Гергьовден.

Във връзка с масовите нарушения на въведените противоепидемични мерки от щаба все още обмислят дали да не бъде въведена декларация за придвижване и в градовете, но към момента все още не е отправено официално предложение до здравното министерство.

Припомняме, че съгласно Устройствения правилник на Министерския съвет – Оперативният щаб е като работна група, която може само да отправя предложения, но не разполага с правомощия.

Министерският съвет може и да не приеме направеното предложение, както вече и стана по повод отворените офиси на банки, застрахователи и куриери и неспазването на ограниченията.

Вдигат карантината на Банско още утре

На брифинга стана ясно, че карантината на град Банско трябва да бъде вдигната утре и ще се премине към режима в останалите населени места.

Препоръки да не се излиза, без да има основателна причина, както и декларация при влизане в областен град.

За жителите на град Банско това означава, че ще могат да пътуват до Разлог, а за Благоевград като областен център вече ще им трябва декларация.

От оперативния щаб още на вчерашния брифинг, отправиха критики към Пловдив, според изнесената информация в града не се спазват мерките – централните улици бяха пълни в неделния ден.

Забележките към Пловдив бяха не само към гражданите, но и към медицинските лица и към РЗИ – в града има най-много заразени медицински лица, не се правят тестове на всички пациенти в лечебните заведения, които може да са потенциален източник на зараза.

От оперативния щаб още веднъж коментираха, че се очаква съвсем скоро да бъде увеличен капацитетът за обработка на PCR тестове, като от сегашните 300-350 дневно ще могат да се правят до около 1000-1200 дневно или по 7000-8000 седмично, което се равнява на приблизително толкова колкото са направени от самото начало, когато се заговори за коронавирус у нас.

Все още няма яснота как протича тестването с т.нар. бързи тестове на полицаи, за което бяха предвидени около 1000 безплатни теста.

От щаба още веднъж посочиха, че при това тестване няма да се търсят нови заразени, които протичат скрито и могат да заразяват, а антитела – G и M.

Полицаите общуват с най-много хора, особено тези по граничните пунктове и съответно те са на първа линия и при тях вероятността да се изложат на вируса е най-голяма. Затова е възможно някои от тях вече да имат антитела.

Оздравял е мъжът от Троян, заразен с COVID-19 в Банско

Ски инструкторът от Троян, работел в Банско, който се оказа заразен с COVID-19, е вече здрав, тъй като 2 последователни PCR теста са му отрицателни.

Мъжът описва, че при него не се е развила стандартната симптоматика, а е вдигнал висока температура между 38 и 39 градуса, която се е задържала повече от 10 дни.

Дори в Ловешката болница, където е хоспитализиран с двустранна пневмония, не успяват да му я свалят, едва по-късно започва болезнена кашлица и сега вече се чувства добре. Стана ясно, че е лекуван с антибиотици, като към настоящия протокол бе добавен и антималарийният препарат хлорохин.

Според новата заповед на здравния министър оздравелите, за каквито се смятат тези с по 2 отрицателни теста за коронавирус, остават под карантина 28 дни.

Мъжът смята да прекара 4 седмичната карантина в отделен имот, за да не заразява своята съпруга и детето си.