Една от възможните причини е пушенето.

Националната комисия по здравеопазване на Китай анализира пола и възрастта на първите починали в болниците от новия вирус и установи, че 2/3 от тях са мъже.f

Защо мъжете по-често се разболяват от коронавируса

Това откритие се свързва с факта, че силният пол пушат повече, затова в техните бели дробове вирусът по-бързо прераства в пневмония.

Още една версия – генетично предразположение на мъжете към по-тежко протичане на различни заболявания. Не трябва да се забравя също и, че мъжете в Китай са по-социално активни от българите. Китайците общуват повече и по-често се здрависват.

На статистиката може да се отрази и обстоятелството, че мъжете по-рядко търсят медицинска помощ, в сравнение с жените.

Споменават се и други вирусни инфекции, на които мъжете по-често стават жертви, една от тях е саркомът на Капоши. Но в случая с новия тип коронавирус хипотезата се нуждае от научно потвърждение.

Официално бе съобщено, че най-голяма опасност коронавирусът представлява за мъжете на възраст от 35 до 50 години, независимо от раса и социално положение.

Мъже са най-много сред починалите от новия вирус и повечето от разболелите се. Децата и бременните жени на практика не се заразяват, макар и наскоро да беше съобщено за най-малкия разболял се и това бе 30-месечно бебе. Подобни случаи обаче са по-скоро изключение.

Броят на заболелите от коронавируса надхвърли 50000

Броят на заболелите от китайския вирус към 13 февруари наближава 50 000. Починалите отдавна надминаха 1000 и вече са 1310 души.

За денонощие в китайската провинция Хубей са установени над 14 000 нови случаи, хоспитализирани са над 33 000, а са изписани 3441 души.

На интернет страницата на Националния център за заразни и паразитни болести всеки ден информацията за коронавируса се обновява.

Според публикуваната най-нова информация за последните 24 часа няма нова държава, в която да е регистриран случай на болестта.

Очаква да се сформира екип от експерти от СЗО, който да обмени опит с китайски лекари и учени с цел разработването на насоки и методики за справяне с подобен тип епидемии.