Ученето в друг град има своите плюсове и минуси. Така на младежа ще му се наложи да разчита само на себе си, но това ще развие и самостоятелността му.

Освен това ще научи и много нови неща. И това ще бъдат не само нови знания за професиите, но и за заобикалящия го свят. Защо има смисъл детето да си избере университет в друг град?

Необузданата любов към висшето образование свърши своята работа.

На учениците вече, дори и не ги питат, искат ли да постъпят в университет или не – профилираните паралелки в средното училище, множеството оферти за частни уроци за подготовка за кандидатски изпити, безкрайната подготовка за зрелостните изпити. И всичко заради мишките.

Истината е, че тази подготовка не се отплаща по най-добрия начин. На 18-19 години не всички могат да изберат призванието за живота си.

Няколко години в университета се оказват напразна загуба на време. Дори и придобитите знания може и да не са необходими.

По данни от различни проучвания, 46% от работниците са си сменили професията и не се трудят не по специалността.

Както и да му потръгне живота впоследствие, има отличен способ порасналото дете да прекара студентските си години наистина добре и да получите максимум полза от учението, дори и младежът да не е уверен, че е избрал нужната сфера.

Просто следва да отиде да учи, колкото се може по-далеч от дома.

1. Самостоятелност

Дори и да живеете отделно в града, ще знаете, че мама и татко са зад гърба ви. А ако са далеч, трябва да разчиташ на себе си и само на себе си.

Налага се да се учиш на пълна самостоятелност, започвайки от избора на праха за пране, и завършвайки със съвместяване на учене и работа.

Едва ли нещо толкова добре може да ви постави на място, както ученето далеч от дома.

2. Нова култура

Когато пресечете границата на областта, и ще видите как се различава животът в различните региони.

Понякога до такава степен, че обикновеният ден в най-нормалния апартамент, но в новия град, преобръща всички представи за нормалността. Колкото по-далеч отивате, толкова по-силни са измененията.

3. Нови професии

Дори и не се досещате, с кого можете да работите в други градове, региони и държави. Кой знае, може би още не сте намерили своето призвание именно защото не сте се сблъсквали с професията на мечтите си.

4. Връзки и познанства

Всеки специалист казва колко е важно да се общува в професионална общност и да узнават новостите в сферата на дейност, която е избрал човек от първа ръка.

С връзките и познанствата всяка работа става по-лесна. Ако заминете след завършване на училище, кръгът на познатите ви значително ще се разшири.

Но пък има риск да се забравите с приятелствата, които сте имали в родния си град, и с които сте израснали.

5. Любов към родното

Вчерашните ученици още не разбират, колко е важно, някой да те обича и да те очаква. И какво са направили родителите, за да ги отгледат.

Това не е вина на учениците, а баналният недостиг на опит.
Но пък от разстояние бързо става ясно, че ви е мъчно за семейството и за обичате родното.