Тази процедура може да е със сериозни странични ефекти.

Какво е това медикаментозен аборт

Това е един от начините за прекъсване на бременност в нейното начало. Смята се за най-малко травматичен, във физически смисъл, разбира се.

Ако обичайният хирургичен или вакуумен аборт предполага операция под упойка, то при медикаментозния жената приема няколко таблетки, и впоследствие прекъсването на бременността става от само себе си.

Както и всяка медикаментозна намеса и тази има своите особености, за които е необходимо да се знае.

Как се прави медикаментозен аборт

Първо е необходимо да се запише час за преглед при гинеколог, при който се установява кога е бил последният цикъл.

Това е важно, тъй като медикаментозният аборт може да се направи, ако от началото на последната менструация са изминали не повече от 7 седмици.

Задължително се прави ултразвуково изследване, за да се потвърди бременността и да се изключи извънматочна такава.

Ако всичко е наред, ще получите две таблетки с подробна инструкция как да ги приемате. Първият препарат – това е мифепристон, който се отпуска само с рецепта.

Блокира синтезът на прогестерон, това е хормонът, който отговаря за развитието на лигавицата на матката /ендометриума/.

Ендометриумът изтънява, ембрионът не може да задържи на него и започва да се отделя. Освен това, мифепристонът кара матката да се съкращава по-активно, изтласквайки ембриона, и размеква шийката, за да се облекчи излизането му навън.

Втората таблетка – мизопростол. Приема се 24-48 часа след мифепристона, когато първият препарат започва да действа.

Мизопростолът допълнително стимулира матката, и ембрионът заедно с ендометриума се изтласква навън.

Този процес е сходен с менструацията, само че по-обилна, тъй като матката трябва да се избави не от миниатюрната яйцеклетка, а от развиващ се няколко седмици ембрион.

Двата препарата влияят на хормоналния фон и могат да предизвикат сериозно кръвотечение, таблетките следва да се приемат под лекарско наблюдение.

Обикновено гинекологът предлага да се остане в клиниката няколко часа след приема на всяка от таблетките, а след това, ако всичко е нормално, жената се пуска да се прибере у дома.

Контролен преглед се прави след около седмица до 10 дни, който се състои в ултразвуково изследване, с него се удостоверява, че абортът е завършил.

Какво трябва да се знае преди медикаментозен аборт

Това съвсем не е безобидна процедура.

Нежелателно е да се прави след 6-7 седмица на бременността

Най-късно медикаментозен аборт може да се направи до 9-та седмица на бременността, като този срок се смята от първия ден на последната менструация. Ключовата дума тук е максимален.

Колкото по-напреднала е бременността, толкова по-големи са размерите на ембриона и на ендометриума.

Това означава, че кървенето може да е значително по-обилно и болезнено от обикновено. От срока зависи и ефективността на процедурата.

  • Ако от първия ден на последния месечен цикъл са изминали по-малко от 42 дни, вероятността от успешен аборт е 96-98%;
  • От 43 до 49 дни – 91-95%;
  • Над 49 дни – по-малко от 85%.

Допълнителен фактор – ако бременността е над 49 дни нараства риска от усложнения. Затова повечето гинеколози разрешават медикаментозен аборт, ако от последната менструация са изминали по-малко от 7 седмици.

Не се прави при бременност под 4 седмици

Това е свързано с необходимостта от визуално потвърждаване на бременността и изясняването дали не е извънматочна.

Дори най-чувствителното трансвагинално изследване, при което датчикът се въвежда непосредствено във влагалището, може да открие ембрион в матката едва, след като достигне размери от около 2 мм.

Това приблизително отговаря на 4-та седмица на бременността, ако приемем, че зачеването е около средата на цикъла, реалната възраст на ембриона е 2 седмици и дори по-малко.

Лекарственият аборт отнема повече време

Класическите инструментални видове аборт имат своите недостатъци, например, необходимост от упойка. Но имат и предимства.

При хирургичен или вакуумен аборт е ясно кога започва и кога завършва. Обикновено процедурата е с продължителност от около час и половина. Това включва цялото време за подготовка и излизането от пълна упойка.

В повечето случаи няма болка, нито обилни кръвотечения и жената може да забрави за аборта още на следващия ден.

При медикаментозния аборт е по-различно. Трябва да се помни за него най-малко седмица – от приема на първата таблетка през обилното кръвотечение и докато бъде направен вторият ултразвук

Хирургичен аборт може все пак да се наложи

Лекарствата не дават 100% гаранция за прекъсване на бременността.

Понякога се случва бременността да продължи да се развива или ембрионът да не успее да се отдели от ендометриума или пък само част от него да бъде изхвърлена от матката.

Тогава ще се наложи хирургично отстраняване на загиналите тъкани.