Кръвотечението след зачеване – това е повод за безпокойство. Но съществува мнение, че кръвта от влагалището при бременност – това е просто менструация, която не се установява и това съвсем не е страшно, а напротив нормално явление.

Това е голяма грешка. Възможен ли е месечния цикъл при бременност в началото на бременността? Отговорът е прост, не, ще опитаме да обясним това.

Защо менструацията при бременност не може

Кървенето най-често се появяват именно в първия триместър и обикновено го приемат за менструация, докато все още коремът не се вижда и влиянието на хормоните върху организма не е толкова очевидно.

Смята се, че „плодът се изчиства от кръв”, и това е напълно нормално. От първите дни след зачеването в организма започват да протичат сериозни хормонални промени и някои от тях блокират менструацията. Защо?

Менструацията – това е етап от месечния цикъл, при който подготвеният за зачеване слой на ендометриума се отделя и се извежда от матката, ако не настъпи бременност.

Излиза заедно с кръвта от влагалището, и именно това се определя като менструално кървене.

След отделянето ендометриумът е твърде тънък, за да може ембрионът да се прикрепи към него. Този слой нараства след 2-3 седмици.

Ако в момента на отхвърлянето на ендометриума вече има ембрион, тогава той излиза заедно със секретите.

Това е принципът на действието на препаратите за спешна посткоитална контрацепция и медикаментозен аборт, да стимулират менструално кървене при бременност, за да бъде прекъсната.

Тестът показва бременност и започва менструацията – защо

Биохимичната бременност е основната причина, заради която наистина е възможна менструация при бременност.

Това е истинска менструация, която започва приблизително в срока на обичайното менструално кървене или с леко забавяне, във втората седмица на бременността. Признак е на ранен спонтанен аборт.

Според изследванията това се случва във всеки 5-ти случай заради несъвместимост на ембриона с живота, често хромозомни аномалии, и винаги са признак на спонтанен аборт.

Изследванията на кръвта за хормона на бременността показват рязко понижаване на неговите количества, а след известно време и тестът за бременност показва само една лента. На ултразвука ембрион не се установява.

Други причини за кръвотечения в първия триместър

Причините за поява на кръв в първия триместър могат да са най-различни явления – от физиологични и неопасни, до застрашаващи живота на детето и на майката.

  • При 20% от жените кръв се появява след 5-7 дни след зачеването. Малко е, тече кратко, това е кръвотечение от имплантирането на ембриона, и един от ранните признаци на бременност.
  • След интимен контакт лекото .кръвотечение също е нормално – лигавицата се издува и е лесно да бъде наранена, макар и да е най-добре в такива ситуации да се избягват интимните контакти, но все пак те не представляват опасност.

При спонтанен аборт в първия триместър също възниква кръвотечение.

Влагалищни инфекции като причина за кръвотечения при бременност

Инфекциите на влагалището могат да се проявят с розови, алени, кафяви секрети, като при тяхната поява е необходимо изследване при гинеколог.

  • Кръвотечение между стената на матката и плацентата или в периода, когато се развива, също тече кръв. Това е застрашаващо живота състояние.
  • Извънматочна бременност, особено когато ембрионът е в някоя от маточните тръби, често се проявява с кръвотечения. Обикновено се появява и силна болка, затова е необходимо да бъде оказана по възможност максимално бързо медицинска помощ.
  • Смъртта на един от ембрионите също е причина за поява на кръв.
  • При патология, която наричат гестационно трофобластично заболяване, развива се тумор, с включване на аномални плодни тъкани. Имитира бременност и също се съпровожда с кръвотечение. Патологията е много рядка.

Причината за заблудите за менструацията в началото на бременността, когато в дните на предполагаемите менструални цикли започне кървене, макар и наличието на гестация да е потвърдено, е рязко понижаване на нивата на хормона естроген. Това е ендокринно нарушение е наистина характерно за първите 3-4 месеца на бременността.