Пушачите се сблъскват със значително по-висок риск от постоперативни усложнения, и по-точно нарушение на функциите на сърцето и на белите дробове, инфекции и по-бавно заздравяване на рани.

Временното спиране на цигарите ускорява възстановяването

При спиране на цигарите най-малко 4 седмици преди операцията не само се понижава риска от усложнения, но 6 месеца след интервенцията здравословното състояние е по-добро.

В Обзора, който за Световната здравна организация подготвиха от Университета на Нюкасъл и Световната асоциация на анестезиолозите се посочва, че всяка допълнителна седмица без цигари подобрява резултатите след операцията с 19%.

В доклада се привеждат доказателства, че отлагането на леки или планови операции дава възможност на пациентите да спрат цигарите, и води до по-добри резултати от лечението.

Никотинът и въглеродният оксид понижават нивата на кислород и значително се повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това увреждането на белите дробове от цигарения дим затруднява преминаването на необходимото количество въздух.

Обемът на тези органи намалява, което може да доведе до развитие на лека, почти незабележима хипоксия на тъканите, но това може да доведе до забавяне на възстановяването.

Изследователите отбелязват, че тютюнопушенето отслабва имунитета, забавя заздравяването на раните и се повишава риска от инфектирането им.

Само една изпушена цигара понижава способността на организма да доставя необходимите хранителни вещества за заздравяване след операцията.

Спирането на цигарите намалява усложненията след операция

Установено е, че тези, които спират цигарите, по-рядко получават усложнения след операцията.

Усложненията след операциите създават допълнително натоварване както за лечебните заведения, така и за пациента.

Личните лекари, хирурзи, медицински сестри и семейството играят важна роля при оказване на подкрепа на пациента при всеки етап на отказване на цигарите, особено преди операция.

В началото е най-трудно, затова е необходимо самия пациент да положи доста големи усилия, за да се справи с пристъпите, когато тялото ще иска никотин.

След преминаването на този период може и да не пожелае да се върне към цигарите, което още повече ще улесни оздравяването и възстановяването след оперативната интервенция.