Учени направили анализ на клиничните изследвания на 2 ваксини срещу човешки папилома вирус. Те стигат до извода, че ефективността на тези ваксини може да изглежда преувеличена.

Ваксините против папилома вирус може да не са ефективни

Авторите на новия научния труд смятат, че доказателствата за защитното действие на ваксинацията не са достатъчни.

Новият анализ на 12 клинични изследвания на Cervarix и Gardasil е проведен от учени от Нюкясълския университет и Лондонския университет. Откриват се няколко фактори, които могат да доведат до грешки в оценка на ефективността на ваксините.

Учените отбелязват, че не знаят дали ваксинацията против ЧПВ, може да предпази от рак на маточната шийка.

Развитието на болестта отнема десетилетия, а участниците в изследването обикновено са наблюдавани до 6 години. Тоест, дизайнът на научните трудове не може да даде отговор на този въпрос.

За оценка на риска от развитие на рак на маточната шийка учените едновременно наблюдавали 2 типа изменения на клетките на маточната шийка, при които вероятността от възникване на злокачествено образувание е ниска или висока.

Този подход обаче не може да даде точна оценка. Увреждания в ниска степен възникват по-често и могат да преминат спонтанно и без прогресиране. Затова тяхното изчезване невинаги може да е свързано с използването на ваксини.

Авторите отбелязват, че патологичните изменения на клетките на маточната шийка е по-вероятно да са хипердиагностицирани, тоест правят се изследвания по-често, отколкото трябва.

В анализираните проучвания изследвания на жените са правени в интервал от 6-12 месеца, докато обикновено това се прави веднъж на 36 месеца.

Преувеличаване на ефективността на ваксините – дали е вярно

Този фактор също може да доведе до преувеличаване на ефективността на ваксините.

Изследванията се провеждат с участие на жени, които са били доста по-възрастни от девойките, на които се препоръчва ваксинация против ЧПВ.

Това несъответствие учените смятат, че се дължи на още една грешка.

Ефективността на ваксините за девойките от 9 до 13 години се изучава само с помощта на определяне на антитела към вируса в кръвта. Но как тези показатели се отразяват на защитата от рак в бъдеще, е неизвестно.

Авторите на анализа призовават да се проведат нови изследвания на ефективността на ваксините, независими от спонсорирането на производителите. В тях е необходимо да се отчитат всички грешки от старите изследвания.