Каква е разликата между работата, кариерата и призвание, а също и как да се научите да слушате своите желания и да живеете този живот, който желаете?

Работа, кариера или призвание?

Ние сме различни – трийсетгодишни жени, двадесетгодишни мъже, студенти, бедни милионери, учители, програмисти, музиканти, преструващи се на адвокати.

Поети, които обичат да карат автобус. Хора, разбиращи, че с работата си са попаднали в задънена улица, и такива, които са благодарни на съдбата, че имат поне някаква работа.

Ние сме различни. Но имаме обща болка. Не използваме своите възможности наистина.
Веднъж Еле Луна, художничка и дизайнер, написала есе за това – Между трябва и сега.

Еле работила над стартираща компания, когато почувствала, че е стигнала до кръстопът. Работата ѝ била много, но цялото свободно време тя посветила на рисуването.

И двата свята ѝ били еднакво интересни за нея са еднакво интересно, но какво може да се направи?

Веднъж Еле видяла едно изказване, в което се демонстрирала разликата между работата, карира и призвание.

1. Работа – обикновено се върши за пари от 9 до 17;
2. Кариера – система от поощрения, при която възнаграждението трябва да оптимизира поведението;
3. Призвание – усещаме, че трябва да правим нещо независимо от слава и успех, а възнаграждението е самият труд;

Еле се замислила – какво се случвало в живота ѝ? Тя разбрала, че иска да има такава работа, която би била едновременно и кариера, и призвание.

След като стартиращата компания била пусната младата жена написала заявление за напускане и напълно се посветила на рисуването.

А какво е повече в живота ви? Работа, кариера или призвание?

Писателят Томас Елиот работил в банка. Курт Воннегут продавал машини. Един от най-великите композитори на съвременността Филип Глас започнал да печели от призванието си едва на 41 години.

Премиерите на неговите произведения били в една от най-големите опери, а той продължавал да се труди като водопроводчик.

Но е важно е да се замисли човек – какво прави сега?

Искам и трябва

В живота има два пътя – „искам“ и „трябва“. Ние стигаме до този кръстопът отново и отново.

И всеки ден избираме.
„Трябва“ – това са представите на другите хора, основно на близките – родители, семейство, за това как следва да живеем. Това са техните очаквания по повод нашите постъпки, мисли и живота като цяло.

Всичко това разрушава нашето собствено „аз“, принуждавайки ни да живеем живота си съвсем не така, както бихме искали. Избирайки пътя „трябва“, избираме живота заради другите, животът е предсказуем и без излишни вълнения.

А какво е това „искам“?

„Искам“ – това е, което представляваме самите ние без маски и натрапени убеждения. Това е всичко, което чувстваме в дълбините на душата си, което обичаме и в което вярваме.

Всичките наши истински желания, мечти, хобита. „Искам“ позволява да разкрием своя потенциал, да се стремим към собствените си идеали.

Да вървиш по пътя „искам“ е по-тежко, тъй като е неразбираемо, какво ни очаква в това пътешествие. Няма никакви гаранции, само ежедневната тежка работа и постоянното преодоляване на себе си.

Но изборът на „искам“ – означава да живееш осъзнат и наситен живот. Да бъдеш всяка секунда тук и сега. Това е живот пълен с възторг и радост.