Макар и киселините да доста разпространен проблем, далеч не всички са наясно в достатъчна степен с него. За да се справите ефективно с киселините, следва да се запознаете с основните факти и да развенчаете за себе си най-известните митове за тях.

Факт №1 – неправилното хранене може да бъде причина за киселини

Действително една от най-честите причини, способстващи за възникването на киселини, е неправилното и нередовно хранене.

Такива неблагоприятни фактори като преяждане, хапване „на крак“, употребата на големи количества газирани напитки, кисели, сладки и мазни храни, пикантни и печени ястия, а също и злоупотребата с кафе могат да станат причина за киселини.

Идентичен фактор за повишаването на стомашната киселинност е тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Освен това използването на определени лекарствени препарати, а и вдигането на тежести, престой в наклонено или хоризонтално положение след хранене също способстват за развитието на даденото състояние.

Факт №2 – наднорменото тегло способства за възникването на киселини

Установено е, че при хората, страдащи от затлъстяване или имащи наднормено тегло, по-често се появяват киселини. Не е изненадващо, тъй като затлъстяването и многото излишни килограми са един от рисковите фактори, обуславящи възникването на гастоезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ.

А именно това заболяване е прието да се счита за основна причина за киселините.

Мит №1 – киселини възникват само при повишена киселинност

Това твърдение е невярно. Всъщност киселините могат да възникнат както в случай на повишена, така и при нормална киселинност на стомашните сокове.
Между хранопровода и стомаха е разположен, т.нар. сфинктер – мускулен клапан.

Ако неговата функция се нарушава, се наблюдава поява на рефлукс. При това състояние стомашното съдържимо прониква в хранопровода, което предизвиква неговото дразнене и в резултат ние усещаме киселини.

За да се развие рефлукс е достатъчно и малко количество солна киселина, която безусловно присъства в стомашните сокове. Изключение са само редките случаи на ахлорхидрия, тоест пълно отсъствие на солна киселина и на ензима пепсин в стомашния сок.

Мит №2 – киселините ефективно се премахват с обикновена сода за хляб

Киселините в никакъв случай не следва да се премахват с помощта на сода бикарбонат, тъй като това е възможно да нанесе вреда на организма. При рефлукс содата може да осигури само временно облекчение.

След нейното използване се наблюдава така нареченият киселинен рикошет. Това явление възниква вследствие на приема на сода като реакция на бързо отделяне на въглероден диоксид в стомаха, който стимулира секрецията на солна киселина.

Тоест след приема на сода, киселините временно преминават, но след това отново се усилват.

Поради това при възникването на киселини е необходимо да се използват специални лекарствени средства – антиациди, които притежават свойството да неутрализират солната киселина и да премахват неприятните за човека симптоми.

Така например използването на най-съвременните антиациди осигурява бързо намаляване на киселините, на киселия вкус в устатата и други асоциирани проявления.

Най-новите антиациди обикновено са с 4 компонента и активните вещества допълват действието си едно на друго и по-този начин осигуряват по-бърз и по-траен комфорт на хората, които често изпитват неприятни усещания, поради проникване на стомашно съдържимо в хранопровода.

Така например калциевия карбонат, присъстващ в повечето антиациди, които се предлагат в аптечната мрежа, води до премахването на киселините, няколко минути след приема на препарата, тъй като неутрализира солната киселина.