Понякога виждате как големи кичури коса буквално изтичат под душа, но това не трябва да предизвиква паника или безпокойство. Косата е важна част от идентичността на жената, а загубата на коса се свързва със здравословни проблеми. Истината е, че 40% от жените страдат от косопад, а 50% от всички дами губят голяма част от косата си до 50-годишна възраст.

Жените губят косата си по същия начин както мъжете

„При мъжкия модел на оплешивяване се образуват тънки линии във форма на M, косата постепенно окапва и голяма част от мъжете губят цялата коса по върховете на главите си.“, казва Мери Гейл Меркурио, професор по дерматология в Университета на медицинския център „Рочестър“, в Ню Йорк.

„При жените не се наблюдава отдръпване на тънките линии, а дифузно изтъняване по върха на главата“, казва д-р Меркурио. Кичурите коса, които падат под душа не трябва да бъдат причина за безпокойство. Намалената плътност в областта на главата води до косопад при жените. Женският косопад обикновено се наследява от членовете на семейството, но също може да се предизвика от хормонални промени или всекидневния живот при възрастните хора.

Висок тестостерон предизвиква косопад

„Превишения тестостерон не причинява косопад при двата пола. Тялото превръща тестостерона в дихидротестостерон (DHT) и този процес води до увреждане на космения фоликул“, обяснява д-р Меркурио. Така че хората, които конвертират тестостерона в DHT губят повече коса, отколкото тези, чиито тела са по-малко ефективни. „В този случай може да се консултирате с лекар, който да ви предпише лекарства за блокиране на ефекта на хормоните върху космения фоликул“, казва Мелиса Пилианг, дерматолог в клиниката „Кливланд“, в Охайо.

Противозачатъчните хапчета са причина за косопад

„Редица андрогенни (мъжки) хормони могат да взаимодействат с космения фоликул и да го направят по-тънък и фин“, казва д-р Пилианг. „Някои видове прогестерони, хормони, които често се срещат в оралните контрацептиви, могат да задействат андрогените“, обяснява тя. „Загубата на коса в резултат на хапчета е проблем, но ако използвате по-стара версия на противозачатъчните таблетки. Най-новите разработени медикаменти имат по-малко странични ефекти и са анти-андрогенни“, казва д-р Пилианг. „В действителност, някои лекари могат да предписват противозачатъчни, за да подобрят борбата с нежелания косопад“ казва тя. Говорете с вашия лекар, за да откриете най-подходящия вариант, особено ако имате фамилна история за загубата на коса.

Косопадът е постоянен

„В повечето случаи тези състояния са временни. Много жени губят част от косата след раждането, понеже техните хормони коригират нивата си от преди бременността в рамките на няколко месеца“, казва д-р Пилианг. Много жени смятат, че диетата им влияе на косите. „Жените по-често от мъжете страдат от хранителен дефицит на желязо и цинк“, казва д-р Пилианг.

Двата компонента са ключови хранителни вещества за силна коса, затова ниските нива могат влошат състоянието на косата. Може да увеличите на приема на храни, богати на тези хранителни вещества като боб и стриди. Може да приемате добавки, но предварително се консултирате с вашия лекар, за сте сигурни, че са безопасни. Най-добре е да се избягват екстремни хранителни планове. Всяка диета, която ви ограничава може да доведе до окапване на косата, защото губите основни хранителни вещества, казва д-р Пилианг.

Кои са другите заблуди за женския косопад - четете в Lechenie.bg