Има много дезинформация около начините на хранене и в частност конвенционалният такъв.

1. Яйцата не са здравословни – има едно нещо, с което експертите по хранене са постигнали забележителен резултат – и това е да превръщат изключително полезни и хранителни вещества и продукти в „демоните“ на диетите. Най-добрият пример за това е яйцето, което съдържа големи количества холестерол и следователно се смята, че увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Но наскоро бе доказано, че холестеролът, приеман с храната не е задължително да увеличава нивото на този в кръвта. В действителност, яйцата повишават нивото на добрия холестерол и не могат да бъдат асоциирани с риск от сърдечни заболявания или инфаркт.

2. Наситените мазнини са вредни за вас – преди няколко десетилетия бе решено, че епидемията от сърдечно-съдови заболявания бе причинена от яденето на прекалено много мазнини, в частност наситени. Това решение бе основано на неверни проучвания и политически решения, които сега са доказано напълно погрешни. В изследване, направено през 2010 година, което се основава на предишни изследвания, включващи над 347 747 души се доказва следният резултат: няма абсолютно никаква връзка между наситените мазнини и сърдечно-съдовите заболявания.

3. Всички трябва да ядем зърнени храни – идеята, че човек трябва да основе хранителната си диета предимно на зърнените храни винаги е звучала абсурдно. Земеделската революция настъпва сравнително рано в историята на човешкото развитие и гените ни не са се променили дотолкова. Зърнените храни са сравнително бедни на хранителни вещества, в сравнение с други истински храни, като зеленчуците например.

Те също така съдържат съставка, наречена фитинова киселина, която задържа важни минерали и вещества в червата и така пречи на тяхното усвояване от организма. Най-често използваният зърнен продукт в хранителната диета на Запад е пшеницата. А тя може да причини доста здравословни проблеми, както малки, така и сериозни.

4. Приемането на големи количества протеин е лошо за костната ви система и бъбреци – хранителна диета с високо съдържание на протеин се вярваше, че причинява остеопороза и бъбречни проблеми. Вярно е, че протеините увеличават екстракцията на калций от костите в кратковременен аспект, но изследванията в дългосрочна перспектива показват точно обратния ефект. В дългосрочен аспект, протеините имат силна връзка със заздравяването на костите и намаления риск от счупване. Също така няма проучвания, които да показват връзката на приемането на протеини с бъбречните заболявания.

5. Храните с ниско съдържание на мазнини са полезни за вас – знаете ли какъв вкус има обикновената храна тогава, когато всички мазнини са извадени от нея? Има вкус на картон и никой не би могъл или искал да я яде. Производителите на храна са достатъчно наясно с това и за сметка на мазнините, слагат други добавки, за да компенсират тяхната липса. Най-често това са подсладители – захар, фруктозен захарен сироп или изкуствени подсладители като аспартам.

6. Трябва да се храните често, но по малко през деня – идеята, че трябва да приемате храна често на малки дози през деня, за да поддържате метаболизма си висок, е често срещан и популярен мит, който няма нищо общо с реалността. Вярно е, че яденето малко повишава метаболизма, докато стомахът ви смила храната, но окончателното количество храна определя използваната енергия, а не броят на ястията.