Млад мъж на едва 21 години е починал, вследствие на усложненията, които е развил от коронавирусната болест, в Испания, провинция Малага.

Усложненията на настъпили заради отслабена имунна система

Съобщава се, че е пети смъртен случай от COVID-19 в испанската провинция. Леталният изход е настъпил, вследствие на усложнения на пневмония, но имунната система на младият мъж е била отслабена от онкологично заболяване, от което се е лекувал.

Вчера вечерта е била получена информация, че е в стабилно състояние, но няколко часа по-късно се е стигнало до летален изход.

Въпреки младата възраст мъжът попада в рисковата група, при която усложненията може да са тежки, тъй като имунната система не е в състояние да изпълнява ефективно функциите.

Онкологичните заболявания, когато са в ремисия, по новите критерии вече се смятат за хронични, които могат да се завърнат с нова сила при натрупване на няколко неблагоприятни фактора, какъвто е заразяването с COVID-19.

Към момента няма информация за хората, с които е контактувал младия мъж, но е ясно, че работил като треньор в местен отбор.

Защо да пазим здравето си още от млада възраст

Това още веднъж показва колко е важно да обръщаме внимание на здравето си още от млада възраст.

Не трябва да допускаме развитието на хронични заболявания, макар и не са редки случаите, в които те идват сякаш от нищото.

Понякога са и наследствено обусловени и наслагването на няколко рискови фактори едновременно води развитието им, въпреки спазването на всички правила и принципи на здравословния начин на живот.

Няма универсална рецепта, която може да ни осигури леко протичане на болестта. Всеки организъм реагира по различен начин и това го научават студентите по медицина още в трети курс.

Според последните данни от 16:30 българско време в Испания се отчита рязко покачване на броя на заболелите и вече надхвърлят 9000, като така изпреварват Южна Корея.

Правителството в Мадрид наложи драстични мерки, армията е по улиците и приканва гражданите да се прибират по домовете и да не нарушават наложената принудителна карантина. Обезпокоително е, че в Китай болните вече са над 81 000, дали не се задава нов пик.