Както знаем всички болести са от нерви, а не са малко хора, които се притесняват за здравето си.

Когато мислите за евентуално влошаване на здравословното състояние станат маниакални, леката тревога се превръща в хронична мнителност, която започва наистина да влияе на здравето.

Как да се избавим от страха и да престанем да се притесняваме

Всякакви притеснения обикновено се развиват на фона на недостиг на информация. Спомнете си първото влюбване в училище – колко вледеняващи душата притеснения е пораждало. Не изглежда така, както сте си представяли, обича ви или не ви обича, дали ще ви покани или няма да ви покани.

И ето пораснали сме, преминали сме през многобройни предизвикателства. Разбрали сме как реагираме в такива ситуации, начини на взаимодействие с мъжете, ориентирали сме се.

И когато започваме нова връзка не се чувстваме толкова раними, както в младостта. Да, вълнуваме се, но преминаваме през тези вълнения и тревоги с високо вдигната глава.

По аналогия мнителността се развива на фона на няколко фактора:

  • Нестабилно психологическо състояние – обикновено свързано със сериозни промени в живота или като вариант - недостиг на подкрепа от страна на близките. Увереният в себе си, в своето обкръжение и подкрепата на приятели/роднини, човек рязко се поддава на пристъпи на мнителност.
  • Недостиг на информация – как работи организма и какви стъпки е необходимо да се предприемат, за да се поддържаме в добро здраве. В такъв случай всяко негативно усещане от тялото на фона на недостиг на информация може да се възприеме като катастрофа.

Какво да правим? Ако проблемът е в психологическото състояние – трябва да се работи над балансирането на емоционалния фон с помощта на психолог.

И работата ще бъде строго индивидуална, никакви общи препоръки, които можем да прочетем в Интернет, няма да свършат работа. Как да се повиши информираността относно начина на функционирането на тялото? Информацията може да бъде както полезна, така и опасна.

Как да изберем лекар

Ако имаме съмнения относно здравословното състояние, трябва да отидем при личния лекар, който дава направление за специалист, това е факт и всеки е наясно с процедурата. Но много от нас, които посещават няколко специалисти, за които вече си плащат в пълен размер прегледите, стават още по-мнителни.

Лекарят им казва, че всичко им е наред, но те чувстват, че нещо не е наред. Или обратното, лекарят ги наплашил и сега изобщо не знаят какво да правят. Как правилно да си изберат специалист за второ мнение?

Първо, за да разберат какъв метод на лечение да изберат, е необходимо да съберат няколко мнения. Това се отнася както за заболявания, с които сме запознати отдавна, така и за нови, непонятни и тревожни сигнали.

Ако двама медицински специалисти от трима са на едно мнение, това е добър знак, най-вероятно това ще е проблемът. Помнете, вие сами отговаряте за своето здраве и ваша е отговорността да решите какво да правите. Но за да стигнем до истината, трябват немалко време и доста усилия.

Второ, лекарите с различни специалности препоръчват различно лечение. Не изненадвайте, не се плашете, не се съмнявайте. Например, при дискова херния, невролог препоръчва физиотерапия, а хирургът операция.

Работата на хирурзите е да оперират. Затова когато пациент отиде при хирург, то най-вероятно са изчерпани другите възможности за лечение и се налага хирургична интервенция. Записвайте си кой специалист сте посетили и какво ви е казал, след това ще ви е лесно да сравните мненията.

Да четем или да не четем

Ако четем медицинска енциклопедия онлайн, можем да си открием признаци на всички заболявания, описани в нея, без родилна треска, разбира се. Същият ефект се постига и с четенето на различни форуми или събиране на информация в специализирани групи. Когато четем коментари на хора, които споделят впечатления за собствените си заболявания, така единствено мнителността ни може да се задълбочи.

Най-адекватният избор са т.нар. оздравителни семинари, които се водят от медицински специалисти за съответното заболяване.

Все още не са разпространени у нас, а повече в САЩ и в Западна Европа, но се очаква в следващите години и български специалисти да започнат да организират и провеждат подобни семинари.