Инфекциозната мононуклеоза е разпространено детско заболяване, което се лекува напълно, без да възникват дългосрочни последствия за здравето на децата. Но е важно заболяването да бъде открито навреме, а най-важно да не бъде объркано с настинката и грипа. Как да разпознаете инфекциозна мононуклеоза при деца?

Диагнозата „инфекциозна мононуклеоза“ за много родители звучи страшно. Но при своевременна диагностика и правилно лечение е възможно пълното избавяне от това заболяване.

И така какво е важно да знаете затова заболяване?

Какъв е произходът на инфекциозната мононуклеоза?

Причината за развитие на това заболяване е инфектирането с вируса Епщайн-Бар, който прониква в кръвта чрез лигавицата на устната или носовата кухина, засягайки лимфните възли.

Обикновено заразяването с вируса се осъществява не по въздушно-капков път, а чрез общата посуда, слюнка, играчки или целувки. Инкубационният период на заболяването е с продължителност от няколко денонощия до 2 месеца.

Инфекциозната мононуклеоза, предизвиквана от Епщейн-Бар вируса понякога се пренася на крака като се приема за ангина или остра респираторна вирусна инфекция.

Как се проявява заболяването?

Често мононуклеозата протича със стандартна симптоматика. И родителите не мога да я различат от обикновена инфекция на горните дихателни пътища.

При инфекциозна мононуклеоза се увеличават органите, състоящи се лимфна тъкан – лимфните възли, сливиците, черният дроб и далака. Обикновено при децата температурата на тялото е повишена, носоглътката силно оттича и гърлото става силно болезнено.

Как се лекува мононуклеозата?

В повечето случаи лечението на мононуклеозата се свежда отстраняване на симптомите. При наличие на висока температура при детето е необходимо задължително да се потърси лекарска помощ, който да назначи съответстващото лечение.

Обикновено при температура до 38 градуса препарати за понижаване на температурата не се назначават, но ако детето ви лошо понася фебрилитета, то е възможно да се наложи назначаването на медикаменти.

За облекчаване на дишането се правят промивки на носоглътката и се използват съдосвиващи препарати. С последните е необходимо да се внимава, тъй като честото и продължителното им използване способства за развитието на множество странични ефекти.

След лечение

Вирусът Епщейн-Бар води до силно отслабване на имунната система на детето, затова след завършване на лечението е необходимо да се избягва посещаването на оживени и обществени места, в противен случай той лесно ще развива инфекции на горните дихателни пътища.

След основното лечение на заболяването много лекари предписват на своите малки пациенти имуномодулиращи препарати, позволяващи в кратки срокове възстановяване на защитните сили на организма.

Важно!

Основното, което трябва да знае всяка майка е, че инфекциозната мононуклеоза не се лекува с антибиотици като вирусните заболявания.

Ако при такъв случай се даде на детето амоксициклин, като неговата болест се приеме за ангина, то в повечето случаи по цялото му тяло ще се появи обрив.

Преди да назначи антибиотик при болно лекарят установява запушен ли е носът на детето.

Инфекциозната мононоклеоза се лекува симптоматично. Това означава, че при температура над 38 градуса, както бе посочено по-горе, на детето се дават антипиретици, ако го боли гърлото – му се правят промивки. Карантина не е необходима.

Епщайн-Бар вирусът не води до изграждането на постоянен имунитет и затова е възможно и повторно заболяване.

Когато децата могат да тръгнат на детска градина, след като се излекуват от мононуклеоза?

Обикновено след 7-10 дни, когато се прави и пълна кръвна картина и резултатите покажат, че всичко е в норма.