Плажуването и през 2020 г., въпреки усложнената епидемична обстановка, няма да е свързано с повишен риск от заразяване с коронавирус.

То ще е също толкова полезно за здравето, както през 2019 г., така и през 2009 г. Това са твърдения на гръцки професор по морска микробиология.

Пренебрежимо малък шанс за заразяване с COVID-19 в морето

Ще трябва да се спазват правилата за осигуряване на дистанция между плажуващите, от не по-малко от 1,5 метра. В заповедта на здравния министър от 3 май, с която бяха разхлабени противоепидемичните мерки, бяха разписани и правилата, по които ще работят градските плажове.

Причината да бъде позволено те да бъдат отворени е поддържането на високи нива на хлорно съдържание във водата, което е доказано пагубно за коронавируса.

Според гръцките учени и в морската вода коронавирусът не може да оцелее и съответно шансът да се заразим при къпане и плуване е пренебрежимо малък.

Същото се отнася и за топлия пясък по морските плажове – при нагряване се създават некомфортни условия за оцеляването на вируса и бързо загива.

Затова в никакъв случай не трябва да се отказваме от ползите, които ни осигурява почивката на морета – комбинацията от морска вода и слънце си остава най-доброто, което всеки от нас трябва да си осигури, разбира се, със съобразяване с някои правила.

На опашка ли ще чакаме за влизане във водата

Във водата също не трябва да се позволява струпване на хора, спазването на дистанция е гаранция, че няма да се заразим, дори и впоследствие се установи, че някой от плажуващите е с коронавирус.

В Италия бе предложен вариант посетителите на плажа да бъдат изолирани чрез прегради от плексиглас и всеки да влиза във водата по пореден номер, за да вълните да изчистят евентуални вируси. Това обаче не е нужно, солена вода е естествен дезинфектант.

Желателно е на шезлонгите да си осигури площ от поне 5 квадратни метра, за да не се стига до близък контакт с туристите.

В курорта Албена днес са направили пробно подреждане на чадърите, като тази година трябва да са по-разреди, съгласно указанията на оперативния щаб за спазване на дистанция. Ще важат правилата за градските басейни.