Учените от Медицинския факултет на Университета Харвард установяват, че бивши играчи в американския футбол, получили травми на главата, по-често страдат от еректилна дисфункция.

От удари в главата може да пострада ерекцията

При изследването учените изследват повече от 3400 бивши играчи на Националната футболна лига на САЩ. И по-точно се отчитали всички случаи на сътресения на мозъка и на удари по главата, които предизвиквали гадене, главоболие, нарушение на зрението и загуба на съзнание.

Също учените се интересували от случаите на назначаване на лечение на еректилна дисфункция или терапия на понижени нива на тестостерон.

За недостиг на тестостерон съобщават 18% от участниците в проекта, за еректилна дисфункция – 23%, и малко по-малко от 10% от спортистите в анамнезата имали и двата проблема.

Разчетите показват, че при футболистите с максимално количество случаи на сътресения на мозъка вероятността от развитие на импотентност е с 2 пъти по-висока от тези с минимално количество травми на мозъка.

Защо мъжете трябва да пазят повече главата от удари

И дори при бившите играчи, получили по-малко сътресения на мозъка, значително по-често, отколкото при средностатистическите мъже, се развива нарушение при синтеза на тестостерон.

Интересно е, че възрастта в този случай не играе роля. Зависимостта на нарушенията на половите функции от сътресенията на мозъка била еднаква и за млади, и за възрастни мъже, дори и последните да играли американски футбол преди 20 години.

Заплахата от импотентност не се променяла, дори с отчитане на други показатели на здравословното състояние на играчите – тревожност, депресия, хипертония или затлъстяване.

Рискът от развитие на еректилна дисфункция може да се увеличи след травмата в младостта и да се запази в продължение на десетилетие.

Според учените, причина за откритата зависимост е, че при сътресения на мозъка често се уврежда хипофизата, а този орган е от решаващо значение за регулация при образуването на тестостерон и сперма при мъжете.

Затова, отбелязват, изследователите, мъжете, получили травма на главата, следва своевременно да се обръщат към невролог, да не чакат неблагоприятните последствия за своя полов живот.