Повечето хора, поне веднъж в живота си са се опитвали да отслабнат. В такъв момент, когато искаш влизането във форма да стане бързо, започваш да се обръщаш и към алтернативната медицина.

Чайовете за отслабване са пример за алтернативен метод за сваляне на килограми. Рекламират се като ефективен начин да се стимулира храносмилането, подпомага метаболизма и в някои освобождава тялото от токсини. Има много разновидности на чай за отслабване. Днес ще научите, дали чайовете за отслабване наистина помагат, а и освен това ще ви дадем няколко практически насоки, затова как да влезнете във форма здравословно и за дълго време..

Има ли ползи от консумацията на тези чайове?

След обстойно проучване, стигаме до заключението, че повечето чайове за отслабване в умерени количества, не биха ни навредили.

Някои чайове, като зеленият и черният чай например, които се добавят към много билкови смеси за влизане във форма, притежават „солидно“ количество антиоксиданти. Както може би сте наясно, антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес.

Повечето билки не се ограничават само с едно полезно действие. Дори и да не ни помогне с отслабването, много билки ще подобрят тонуса ни, ще ни предпазят от настинки в студените сезони и подсилват имунитета.

Както, може би, ви стана ясно, ние сме скептични към тези продукти. Въпреки това, има доказателства, че някои видове чай за отслабване наистина имат такъв ефект.

Въпреки това полифенолите открити естествено в зеления и черния чай показват леко подпомагане в загубата на тегло. Според някои специалисти, те могат да ускорят механизма.

Всяка полза наблюдавана от чая за отслабване е повече от вероятно резултат от самия чай, а не от добавените добавки за отслабване.

 

Какви биват чайовете за влизане във форма?

Предлагат се различни видове чайове за отслабване с различни вкусове и, обещаващи различни резултати. Обикновените видове чай за отслабване се подразделят на::

  • потискащи апетита
  • мастни блокери
  • ускорители на метаболизма

Може ли да ни навреди чаят?

Малко са изследванията, които показват желаните резултати, дори и след продължителен редовен прием.

Кофеинът, който може да откриете в състава на много растителни продукти за отслабване, включително и някои чайове е признат за стимулант без съществен ефект върху загубата на тегло. Сам по себе се, той не е опасен. Проблемът идва от там, че при по-големи количества чай, каквито често се пият, той повлиява зле върху нервната система и нарушава цикъла на съня.

Други потенциално вредни съставки са лаксативите. Макар, че лаксативите имат за цел да улеснят работата на крайните отдели на храносмилателната система, продължителната им употреба може да доведе до сериозни поражения на дебелото черво.

Някои чайове за отслабване съдържат сена, естествено слабително, което подобно на останалите лаксативи, може да ни нанесе поражения в дългосрочен план.

При продължителна употреба на чай, богат на повече лаксативи, може да се стигне са намалени нива на калий което е опасно за хора със сърдечни проблеми

 

В чайовете често се съдържат и диуретици, които целят да изхвърлят задържаната вода. Това ще понижи числото на кантара, но реално ние не сме изгубили излишни мазнини.

Диуретиците могат да доведат до:

  • дехидратация;
  • загуба на електролити ;
  • често повтарящи се мускулни крампи;

Проблемът с тези напитки с „невероятно“ действие е, че те не се контролират от никоя регулаторна агенция, което означава, че производителите доста могат да „експериментират“ със съставките.

Съществуват документирани случаи на хора, които приемат чайове за отслабване с неясен, за тях състав, и по време на последваща консултация с лекар, се стига да извода, че тези топли напитки могат да взаимодействат с някои лекарства, което би могло да причини сериозни последствия.

Трябва да се подхожда с внимание върху употребата на повечето хранителни добавки за отслабване, включително чайове за отслабване главно поради липса на надеждни проучвания и достатъчни доказателства за тяхната безопасност или ефективност.

Повечето диетолози и здравни специалисти предполагат, че упражненията и управлението на диетата са ключът към загубата на тегло.

Компаниите които произвеждат чайове за отслабване често са насочени към хора които отчаяно искат да намерят решение което работи или които искат да отслабнат бързо.

В повечето случаи е малко вероятно чайовете за отслабване да направят нещо повече от това да създадат плацебо ефект, който да подобри изгледа в огледалото или лека загуба на тегло последвана от бързо възстановяване на теглото.

Диетолозите и спортните инструктури са категорични, че загубата на тегло се влияе предимно от:

  • балансирана диета с калориен дефицит
  • кардио тренировки, в комбинация с аеробни упражнения и тренировки с тежести;
  • увеличаване на дневната физическа активност

Безопасна загуба на тегло може да бъде постигната с подходяща комбинация от упражнения и промени в диетата която не включва непременно добавки и чайове. Разбира се, билките са изключително полезен дар от природата, който доказано лекува. Все пак имайте предвид, че един микс от билки и няколко чаши чай не могат да постигнат калориен дефицит и да хипертрофират мускулите.

За повечето хора е безопасно и, даже, полезно да тренират няколко пъти седмично. Въпреки, че мнозина се фокусират върху кардиото изграждането на сила е съществена част от намаляването на мазнините. Може би ви се струва банално, но ако не сте сериозно трениращ, дългата и изтощителна тренировка може да е по-скоро вредна за вас. Важно е всеки да знае своите физически граници преди да започне всяка тренировъчна програма.

Гладуването често се бърка с диета и хранителен режим. Добре балансираната диета която набляга на плодовете и зеленчуците и избягва хапването на преработените храни, съдържащи добавени захари и трансмазнини може да помогне за отслабване с течение на времето.

 Хората могат да забележат намаляване на телесните мазнини чрез промени в диетата без да използват добавки или по-сериозни медикаменти – просто се изисква воля.

Необходими са да се проведат още проучвания, за да разбере сигурното въздействие в посока загуба на тегло и потенциалните странични ефекти на предлаганите чайове за отслабване.

Кои чайове са наистина ефикасни за отслабване?

Както вече сте прочели, ние не отричаме напълно чайовете за отслабване. Подготвили сме списък с едни от най-ефективните билки, които доказано, подпомагат свалянето:

Черен и зелен чай, бял чай, чай от ашваганда, ментата, матча чаят, еньовче, ферментирал китайски чай – Пу ар, чай мате и др.