Сколиозата, обикновено е възприета като заболяване засягащо децата. Оказва се обаче, че тази диагноза не е рядкост и за хора над 18 години.

 Представлява изкривяване на гръбнака встрани, при фронтален преглед. В днешната статия ще обърнем по-голямо внимание на състоянието като ще се опитаме да ви представим актуална научна информация.

На какви фактори се дължи сколиозата?

Към момента не е открита конкретна причина, предизвикваща състоянието.

 Напоследък, обаче, се проучва наличието на гени, които предразполагат към развитието на заболяването, но още няма категорични доказателства за. Т. нар. вторични сколиози са причинени от различни други патологични състояния, като например мускулни дистрофии, туморни образувания или заради предходна хирургична интервенция и др.

Какви са различните форми на сколиоза и как се променя състоянието в различните възрасти?

Според възрастта на пациентите сколиозите се подразделят на групи: инфантилна - до 3 години, ювенилна от 4 до 9 години., адолесцентна от 10 до 18 год. След 18-годишна възраст се говори за сколиоза при възрастни.

Сколиозата може да протича по различен начин, като в зависимост от състоянието и се измерва чрез ъгъл на Кобб в градуси. Диагнозата се поставя след като са направени рентгенови снимки, чрез които се измерва съответния ъгъл на Кобб, както и след извършен ядрено-магнитен резонанс. Чрез ЯМР се установява от къде произлиза болката в гръбнака, къде има притискане на гръбначния мозък или на коренчетата на нервите, оценяват се  дегенеративните изменения на дисковете между прешлените, които лекаря не забелязва от рентгеновата снимка.

Може би най-насочващо за ортопедите е отразяването на ъгъла на Кобб:

При ъгъл на Кобб до 5 градуса – не се установява сколиоза

При стойности между 5 и 20 градуса - състоянието се смята за рисково, защото проблемът може да остане неоткрит, тъй като е слабо  изявен външно.

Над 20 градуса стойности на ъгъла на Кобб -  сколиозата вече не може да остане незабелязана. Латералното (странично) изкривяване на гърба нне може да не се забележи .

В много страни по света се прави масов скрининг на всички подрастващи между 10 до 18-годишна възраст. За съжаление в България, тази практика не е застъпена. В млада възраст, сколиозата се забелязва първо от близките, след което се търси консултация със специалист.

Заболяването има доста особености, според които се определя и последващото лечение. Задължително се взима предвид: ъгъла на Кобб, който определя развитието на сколиозата, възраст на пациента и в кой сегмент на гръбначния стълб е изкривяването.

 Изкривяването може да е във формата на S или на С.

Характерна за децата е идиопатичната или първичната сколиоза, която е с неясен произход. Състоянието прогресира по-бързо в детска възраст, докато при възрастните процесът се забавя.

Страничните изкривявания остават във фронталната равнина само в началните стадии на развитие, т. нар. функционални сколиози. Постепенно задълбочаващите се функционални изменения довеждат и до структурни изменения.

 

Как се лекува?

При деца, когато изкривяването е до 20 градуса, децата се насочват за рехабилитация в специализирани школи.

Силно препоръчително е за болните от всички възрастови групи да спортуват. Лекарите смятат, че плуването е най-полезният и ефективен спорт за справяне със състоянието.

Някои инструктури по плуване са специално обучени да напътстват деца със сколиоза във водния спорт.

Препоръчително е за пациентите да влизат в басейна за поне час, 3 пъти седмично. Част от терапията може да бъде и носенето на специални корсети, като обикновено това се налага при изкривявания около 20 градуса ъгъл. Много от корсетите са неудобни и създават дискомфорт, особено, за децата.

Имайте предвид, че дори и при стриктно спазване на режима за плуване или носене на корсет, пак не сте предпазени от усложнения на състоянието, но все пак риска значително намалява.

Добре е при сколиоза да се избягва вдигането и носенето на тежки предмети. Рехабилитацията е изключително важна за всички хора със сколиоза. Рехабилитаторите и лекарите предлагат подходящи комплекси от упражнения, предназначени специално за тях. Според много чуждестранни професионалисти, редовната и качествена рехабилитация може да предотврати по-нататъшно влошаване и дори да подобри състоянието.

Масажите и балнеолечението също имат много добър ефект. У нас има места с целебни минерални води, които освен, че подобряват общото състояние на пациента, дават добър ефект върху сколиозата. Въпреки това трябва да се консултирате с лекар, преди да предприемете такъв тип терапия, тъй като минералната вода е противопоказна за някои придружаващи заболявания.

Операция би се наложила за болните, с установен ъгъл на Кобб над 40 градуса. Обикновено, в такива случаи се наблюдава рязко и драстично влошаване на състоянието на пациента.

Това се отнася, особено,  за деца в период на растеж. Ако до това изкривяване се стигне в no-зряла възраст, тогава по- рядко се мисли за операция.

Могат ли да настъпят странични усложнения?

В повечето случаи, не се наблюдават други съпътстващи симптоми, засягащи отделните органи и системи. При тежки форми на заболяването, пациентите започват да страдат и от други оплаквания.

При изкривявания над 60 градуса може да се наложи да се направи изследване на сърцето и белия дроб. Установено е, че пациенти с ъгъл на Кобб 100 градуса в не доживяват до повече от 40 години, защото при това изкривяване се получава деформация на телесните кухини, деформира се гръдният кош, единият от белите дробове не работи, а сърцето функционира при голямо напрежение, тъй като липсва пространство в гърдите.

Сколиоза при бременни

Сколиозата не пречи на бременността! Все пак, бременните, които страдат от това състояние е добре да спазват някои мерки и да се подлагат на редовни контролни прегледи.

При пациентки с лека форма на сколиоза от детска възраст по време на бременността и раждането сколиозата може да прогресира, заради самите промени по време на този период. Причината за допълнителното изкривяване на гръбнака обикновено е увеличаване на телесното тегло.

Затова бременните със сколиоза, често се налага да спазват специален хранителен режим, който да е полезен за плода и да позволява на майката да не натрупва излишни килограми. Друга причина могат да бъдат хормоналните промени, които правят свързванията между костите по-хлабави и разтегливи, за да облекчат процеса на раждане.

През този жени, при много бременни със сколиоза се забелязва, че те се ограничават много от физическа активност, поради страх от усложнения на състоянието. Това, обаче е грешка. На бременните сее препоръчва да спазват добра физическа активност, да посещават някои йога практики и т.н.