С покачването на температурите мравките в жилищните помещения могат да се превърнат в голям проблем.

И ако във вашият дом вече са се появили във вашия дом, как можете да прекратите нашествието на малката армия? Решение съществува!

Можете да се избавите от неканените гости с подръчни средства, без да използвате битова химия?

От 12 хиляди вида мравки, живеещи по света, само няколко могат да проникнат в нашите жилища в търсене някакви вкусни хранителни остатъци. Мравките са много полезни насекоми и за хора, и за природата – те изяждат личинките на бълхите, на паяци, на дървеници, на молци.

Затова не трябва мравките да бъдат напълно унищожавани, а е необходимо тяхната популация да бъде контролирана и да не се позволява на тези полезни насекоми да достигат до хранителните продукти, които се съхраняват в нашите домове.

По-добре е да удържате мравките с ефективни натурални методи, без да използвате битова химия.

Наблюдавайте за мравки-разузнавачи. Единични мравки у вас в кухнята са предупреждение. Те проверяват дали вашата кухня е годна за инвазия. Тяхната работа е да се върнат в мравуняка и да известят останалите мравки, че вашата кухня е потенциална цел за интервенция.

В такъв случай в кухнята ви спешно трябва да въведена ред и да бъде почистена, скрийте и опаковайте всички леснодостъпни хранителни продукти, премахнете всички източници на лепкави, сладки, мазни и животински хранителни продукти. На първо място е необходимо да направите следното:

• Не оставяйте в кухнята мръсни кухненски съдове – чинии, купи, лъжици, вилици, чаши и пр. Мийте и почиствайте посудата веднага или я слагайте в миялната машина, която е необходимо да бъде затворена плътно.

Забършете всички повърхности в кухнята с парцал накиснат в оцет, който притежава неприятна за мравките миризма. Премахнете всички източници на отпадъци и затваряйте плътно коша за боклук.

• Измитайте и минавайте с прахосмукачката пода на кухнята ежедневно.

• Изплакнете всички кутии, контейнери или бутилки по които има каквито и да е мазни остатъци. Бурканът с мед може да бъде сложен в купа пълна с вода.

• Всяко късче храна скривайте в труднодостъпно за мравките място, например в добре затворена кутия или в плътно завързан пакет. Направете всички тези безпощадни процедури в рамките на 3-7 дни.

Ако мравките не намерят къде да се установят, те ще отидат на някое друго място. Тези насекоми проникват в жилищните помещения по следите, които са оставени от мравките-разузнавачи, които са открили храна.

• Премахнете ароматизиращите средства – абразивни прахове, дезодоранти и други подобни средства, които е възможно да привлекат първоначално вниманието на мравките.

Затворете всички възможни входове – заедно с генералното почистване, постарайте се да намерите възможните места, от където мравките биха могли да проникнат във вашия дом.

Потърсете мравки-разузнавачи, погледнете как те са взели и излезли. Те проникват най-често през дупки в пода, в стените, от заварките около тръбите, от вентилационните отвори.

Запушете всички пукнатини или дупки със силикон, шпакловка, лепило или мазилка. Необходимо е да се потърси пътя на мравките и да се опитаме да разберем от къде идват те.

Временно ще ви помогне намазването на евентуалния отвор, от който са проникнали мравките с технически вазелин, докато не запушите всички дупки с по-ефективни средства, които бяха посочени по-горе.