Елементарни неща могат да започнат да забравят всички – интелектуалци, всестранно развити личности и професионалисти в своята ниша. Ако това се отнася за вас, причината не е свързана с напредване на възрастта, а може би трябва да преразгледате някои свои навици.

Учените установяват, че някои от тях неблагоприятно влияят на мозъка, а това означава и на скоростта на реакциите, процесите на мислене и памет.

Какви са навиците, които са причина да забравяме по-често

1.Търсите в Гугъл буквално всичко

До преди около 20 години всеки възрастен е помнил дължината на номерата на телефоните, десетки важни адреси и цяла шепа интересни факти за здравето и живота. Днес много хора не смятат за важно нещо да запомнят, тъй като могат просто да го потърсят в Гугъл.

Изследване от 2011 г. показва, че студентите от колежа запомнят много по-малко информация, когато знаят, че могат да я намерят в Интернет. За да накараме своя мозък да работи, не трябва да търсим отговори в Мрежата, а да ги изсмукваме от тъмните ъгълчета на своята памет.

2.Правите няколко неща едновременно

Разбира се, вие не сте Юлий Цезар, но работата в условията на мултитаскинг не ви е непозната. Още повече, че това е производствена необходимост в много сфери. Докато работодателите печелят от това, то работниците губят фокус. До тези заключения достигат учени от Университета Станфорд.

Напрегнатата и продължителна работа в условията на мултитаскинг претоварва мозъка и разсейва вниманието. Затова и понякога не можем да си спомним очевидни нюанси.

3.Работите, когато сте болни

Някои ръководители смятат, че работниците трябва да работят, дори и когато са болни. Но да караме мозъка да работи или да учи, докато тялото боледува, това е опасна идея.

Многото енергия, необходима на организма за възстановяване се насочва в друга посока. Оттам проблемите и трудностите с концентрацията.

Месоядците са с повече шансове от вегетарианците да запазят когнитивните способности до дълбока старост. Това е така, защото витамин В12, съдържащ се в храните, предимно от животински произход, е много важен за запазване на когнитивните функции и профилактика на старческа деменция. До тези заключения стигат учени от Университета Оксфорд.

4.Спите, завити през глава

За нормалното функциониране на мозъка е много важно своевременното постъпване кислород. През деня си набавяме в пълна степен, но само не и през нощта.

Много хора спят, завити с одеяло през глава. Това води до това, че те дишат въздух с повишена концентрация на кислород, а това на свой ред уврежда мозъчните клетки. И се стига до влошаване на когнитивните функции.

5.Не спирате рекламите на телефона

Досадните реклами ни развалят настроението, но с това страничните ефекти не се ограничават. Дори и да смятате, че погледнали краткото съобщение между другото и само с едното око, вие натоварвате мозъка и разсейвате вниманието.

Мозъкът възприема еднакво всякаква информация както и важен отчет и не толкова важни брошури с промоции от близкия магазин. От изобилието от информация мозъкът започва да се претоварва, затова е толкова важно да контролираме информационния шум.

6.Постоянно дъвчете дъвка

От една страна дъвката намалява стреса, което е много добре за здравето на организма като цяло и за сивото вещество в частност. От друга страна обаче навикът да дъвчем постоянно нещо не води до нищо добро. До такива неочаквани изводи стигат учени от Университета Кардиф.

Те установяват, че дъвченето на дъвка затруднявало способностите на участниците в експеримента да запомнят списъци с думи и цифри в определен ред. Освен това се затруднявали да намерят недостигащите думи и цифри в списъци. Така, изводът е, че не трябва да дъвчем дъвка, докато работим.

7.Не можете нито ден без захар

Много сладко в менюто, като се касае само за добавени захари, присъстващи в сладкарските изделия и преработените хранителни продукти, и това води не само до кариес и увеличаване на наднорменото тегло, но и до увреждане на клетките на главния мозък.

Така, при изследване от 2011 г. учените установяват силна връзка между приемът на повече захар и влошаване на когнитивните функции при участниците в експеримента. Затова ако сте започнали да забравяте факти, то е добре да ограничим сладкото и да наблегнем на плодове, зеленчуци, млечни, семена и ядки.

8.Заседнал начин на живот

Ниската подвижност се отразява неблагоприятно не само на размера на талията и бедрата, но и на продуктивността. Ако не се движим дълго време, се влошава кръвообращението към мозъка.