Заболяванията, които се предават по полов път, също известни и като венерически болести по името на богинята на любовта от гръцката митология – Венера, се развиват, когато бактерии, вируси или паразити се предават по време на близък контакт.

Повечето хора се заразяват при интимни ласки без използване на предпазни средства. Но тези провокатори също могат да заразяват и бебета по време на бременност или раждане.

Инфекциите, предавани по полов път не само могат да се отразят на здравето като цяло, но и да повлияят на фертилността в бъдеще. В зависимост от типа на провокатора на инфекцията и методите на лечение или неговото отсъствие, те затрудняват забременяването или предизвикват усложнения при бременност.

Венерическите болести представляват сериозна опасност за бъдещото дете и ето защо.

Как венерическите болести влияят на способността да имаме деца

Тези заболявания сериозно усложняват процеса на зачеване и при двата пола, а при жените и бременността, особено ако не се лекуват. Жените са предразположени към развитие на възпалително заболяване на органите на малкия таз, което води до формиране на съединителна тъкан във фалопиевите тръби и други важни репродуктивни органи. В такива случаи сперматозоидите трудно достигат яйцеклетките.

Тези струпвания на съединителна тъкан – сраствания също увеличават риска от извънматочна бременност, която възниква, когато оплодената яйцеклетка не достига матката преди началото на имплантацията и се прикрепва извън нея. Извънматочната бременност е опасна за живота.

Венерическите болести повлияват неблагоприятно и мъжката фертилност. И по-точно, неизлекуваните инфекции, които се предават по полов път могат да предизвикат увреждане на придатъчните анатомични структури на тестисите и на уретрата.

Вирусните инфекции и имунния дефицит, характерни за ХИВ, могат да понижат качеството на спермата, което затруднява оплождането на яйцеклетките.

При мъжете симптомите на венерическите болести са по-явни и затова, те по-често отиват на лекар и преминават лечение своевременно. Същевременно заради неявното проявление на признаците тези болести често остават без лечение при жените, което повишава риска от безплодие.

Разпространение на венерическите болести и тяхното влияние върху фертилността

В групата с подобни инфекции, а те са повече от 20, съществува значително разнообразие. Обединява ги начинът, по който става заразяването, а на способността да се създава поколение, те влияят по различен начин.

1.Човешки папиломавирус

Учени от Център за репродукция в Южна Калифорния установяват, че при някои жени възникват проблеми със забременяването, ако се заразят с канцерогенни щамове, най-опасни са 16-ти и 18-ти.

В някои случаи заради тях на маточната шийка се развиват предракови клетки, които изискват отстраняване. Това може да се изпълни по един от трите метода:

  • Конична биопсия, която включва отстраняване на част от маточната шийка;
  • Криохирургия, която замразява и разрушава патологично изменената тъкан;
  • Процедура по електрохирургично премахване, при което се отстраняват предракови клетки и аномални тъкани с помощта на електрически заряд.

Учените обясняват, че въпреки ефективността за профилактика на рак всички тези три метода могат да затруднят бременност в бъдеще, тъй като изменят или намаляват количеството цервикална слуз, предизвиквайки проблеми с придвижването на сперматозоидите към яйцеклетката.

Също се повишава риска и от загуба на бременността, тъй като се стига до цервикална недостатъчност на маточната шийка. Това увеличава риска от разкритие на маточната шийка по време на бременност, което предизвиква спонтанен аборт или преждевременно раждане.

2.Хламидиоза

При липса на лечение хламидиозата може да предизвика възпаление във фалопиевите тръби, което да доведе до образуване на съединителна тъкан, която да блокира тръбите. Това на свой ред препятства попадането на яйцеклетката в матката, т.нар. тръбно безплодие.

Изследване, публикувано в рецензирано медицинско издание показва, че хламидиозата е причина за почти половината от случаите на тръбно безплодие в развитите страни.

3.Гонорея

Гонореята също може да предизвика тръбно безплодие, както и хламидиозата. Тази венерическа болест е причина за приблизително 10-20% от възпалителните заболявания на женските тазови органи в света.

Гонореята провокира проблеми с фертилността и при мъжете, тъй като може да увреди тестисите, като се влошава качеството на семенната течност.

4.Микоплазма

По-рядко срещана инфекция, но това не я прави по-малко сериозна, напротив може да предизвика безплодие както при жени, така и при мъже.

5.Генитален херпес

Експерти предупреждават, че срещу генитален херпес няма лекарства, макар и неговите проявления могат да се облекчат с помощта на антивирусни препарати. Но самият вирус, както и другите херпес вируси остават в организма и се активират при всеки удобен случай.

Макар и обикновено гениталния херпес не влияе на способността за зачеване при жените, то може да навреди на бъдещото дете. Например, ако вирусът присъства в родилните пътища, то често се предава на детето по време на раждането. Това води до неонатален херпес потенциално опасен за живота.

Как да се защитим от венерически болести

Единствената защита от този тип инфекции е чрез използване на презерватив. За орални ласки е необходимо използването на специални латексови кърпички.

Различните методи за експресна профилактика – уриниране след полов акт, промиване на органите с антибактериални препарати, използване на локални антисептици, помагат в много по-малка степен, в сравнение с презервативите.

В случай на подозрение за заразяване при интимни ласки е необходимо веднага да се обърнем към специалист по кожни и венерически болест, който да изпише препарати за профилактика.