Прието е, че килограмите са тясно свързани с нашето здраве. Това твърдение е правилно, но не съвсем. Това, което има значение за здравето ни е нашето метаболитно здраве. Инсулиновата резистентност и затлъстяването в коремната област са нашият истински враг, а не килограмите, които показва кантарът. За добро или за зло диетите се отразяват на здравето ни.

Вярно ли е, че преяждането уврежда организма ни

Краткият отговор е „да”. Ефектът на наднорменото тегло върху здравето ни е напълно реален, макар и не толкова драматичен, както някои считат.

Ефектът от излишните килограми е доста по-ограничен и няма директна връзка с продължителността на живота. Колкото и странно да звучи, наднорменото тегло (за разлика от затлъстяването) не се свързва с продължителността на живота, нито с общата смъртност.

Теглото погрешно се смята за рисков фактор и съвсем не е толкова определящо, колкото е нашето метаболтно здраве. Повечето изследвания в областта на затлъстяването се опират на данните за индекса на телесната маса (ИТМ) или съотношението между теглото и ръста.

Този индекс не дава информация за това какво е съотношението между мускулите и телесните мазнини и в кои зони са натрупани тези мазнини. Мастната тъкан, която се образува в крайниците (подкожно, а не мускулно), е нещо съвсем различно и дори може да има защитна функция.

Тази, която се отлага по-дълбоко, например в коремната кухина, в черния дроб или в мускулите, представлява истинска опасност. Когато казваме, че някой има лошо метаболитно здраве, обикновено това означава, че се е сдобил с пълен пакет от рискови фактори:

- коремни мазнини;

- високи нива на лошия холестерол и на кръвното налягане;

- инсулинова резистетнтност.

Ако всички тези фактори са налице, обикновено говорим за метаболитен синдром. Той е предпоставка за сърдечносъдови проблеми, рак и за една от най-разпространените заплахи за здравето през 21 век – диабета.

Диетите – наш помощник или враг

Подобряването на метаболитното здраве е по-важно от загубата на телесни мазнини и това твърдение обяснява защо повтарящите се диети вредят на тялото. По-малко от 5% от хората, които се опитват да отслабнат, успяват да спазват диетата и да поддържат ниските си килограми поне пет години.

Останалите 95% или се отказват, или стават жертва на ефекта „йо-йо”. Вариращото тегло може да се превърне в начин на живот за много от нас, особено за жените.

Анализ на проучвания в областта потвърждава че в 11 от 19 случая се увеличава мастната тъкан, особено в областта на корема, в резултат на този ефект. Също така губим и мускулатура.