Бременността е най-специалният период за една жена. При някои протича гладко и, дори, приятно, а за други, 9те месеца са мъчителни, изпълнени с дискомфорт и в някои случаи – тъга и страх.

Няма бременна, обаче, която да не се е сблъсквала поне веднъж с чувство на гадене или друг дискомфортен симптом през този период. Един от не толкова редките симптоми е хремата, която ще обсъдим и днес.

Що е то хормонален ринит?

Хормоналният ринит, както се подразбира, е причинен от хормоналните промени по време на бременност. Това, всъщност представлява и хремата при бременни.

Най-често, започва около 2-3 лунарен месец и продължава до раждането на бебето.
Значение има прогестеронът, който се секретира от яйчниците, а след това и от плацентата. Неговата основна роля при жените е да поддържа бременността – води до отпускане на мускулите в тялото, и по-конкретно тези на тялото на матката.

Неговата роля се изразява и в това да задържа течности,с което може да се обясним и защо оттича носната лигавица. Поради това се увеличава секрецията на жлезите и се появява хрема.

Установено е, че жените, страдащи от ринит през бременността са имали повишение на нивата на естроген, който също влияе на притока на кръв към лигавиците и подуването им.

Имайте предвид, че този тип хрема се отличава единствено със запушен нос и ринит. Бъдете внимателни, ако имате други симптоми на настинка, тъй като настинките и грипа по време на бременност трябва да се лекуват своевременно и с контролирана терапия.

Една не добре лекувана настинка може да доведе до сериозни усложнения.

Хремата може да се дължи и на алергия.

Има ли начин да се справя с досадната хрема?

Запушеният нос може да доведе и до хъркане. Специалистите съветват бременните да си осигурят по-висока възглавницада, която ще помогне и за справянето с киселините.

Препоръчваме ви да си правите парни инхалации. На пазара се откриват и овлажнители за въздуха на стаята, които също биха били от полза.

Ароматерапиите не са препоръчителни за този период. Силните и специфични аромати, могат да раздразнят допълнително лигавицата, а и да предизвикат гадене и повръщане, ако сте чувствителни към някои миризми в този период.

Някои специалисти смятат, обаче, че евкалиптовото масло е полезно за бременни, така че, ако разполагате с арома лампа, може да изпробвате ефектите му, но редуцирайте силно количеството му.

Големите колебания в температурата също може да са виновници за хремата. Заложете и на по-голямо количество витамин С.

При по-тежки състояние, може да вземете и назален спрей, но задължително се консултирайте с вашия лекар, който да ви изпище подходящ такъв.