Много хора са отгледани с бурканчето кисело мляко. И до днес, може би, някои от вас си спомнят колко държаха бабите и майките на това да се изяде цялото мляко.

В последните 10-15 години, обаче, киселото мляко сякаш спря да присъства в менюто на бебетата и децата до 2 години. От Lechenie.bg също стигнахме до заключението, че българското кисело мляко е прекрасна храна, но не и за малките бебета. Днес ще разберете защо това е така.

Защо трябва киселото мляко да се избягва при кърмачета?

Нека да сравним киселото мляко и кърмата. Киселото мляко съдържа повече соли отколкото в кърмата , повече казеин (трудносмилаем и бавно усвояващ се белтък). В кърмата се откриват повече въглехидрати, имуноглобулини и много други фактори, които са съществени за доброто здраве и правилното развитие на бебето.

И сега много от вас сигурно ще се запитат – мен как са ме отгледали с кисело мляко? Тук нямаме предвид, че киселото мляко задължително ще навреди, а че съставът му не отговаря на нуждите на едно дете до 2-годишна възраст. Препоръките на Световната здравна организация е периода на кърмене да продължи около година.

 След 6-месечна възраст е добре детето да почне да се захранва. Адаптирано мляко е чудесна алтернатива, когато кърменето е проблемно, а и също е добре да се прибавя към менюто на децата до 2-годишна възраст.

Някои деца реагират зле на киселото мляко, затова наблюдавайте внимателно как ще реагира детето при първия прием. Съществува алергия към белтъчините на киселото мляко. При някои деца има недостатъчност или липса на ензима лактаза, който разгражда млечната захар.

Това състояние се проявява с упорита диария, , общо неразположение, кръвенисти и слузести изпражнения и др.

Все пак, ако детето ви не реагира зле на млякото може да добавяте малко към ежедневните му хранения, но само след първата годинка.

За по-големите деца кравето мляко е добър източник на белтъчини. Но ако прекалявате с него, детето може да развие т.на. млечна анемия. Млякото засища и детето отказва да приема нужните храни, които са основни източници на желязо - месо, жълтък, зеленчуци и варива.

А мит ли е, че козето мляко може да е полезно за кърмачетата?

И да, и не. Смята се, че предимството на козето мляко пред кравето е, че козите не боледуват от туберкулоза  и алергии се проявяват по-рядко. Козето мляко , обаче не съдържа фолиева киселина и ако се използва като заместител на цяло хранене, може да се развие анемия.

Киселото мляко се усвоява много по-добре от прясното, защото първият процес на усвояване (пресичането) вече е налице. Освен това съдържа полезните  пробиотици (млечнокиселите бактерии).