Раздразнителността е присъща за всички живи организми. Първоначално раздразнението е било обикновена биологична реакция на въздействието на неприятно или на опасно тяло.

Днес то се тълкува от обществото по-задълбочено, разграничава се неговия психологически аспект. Много от нас се интересуват защо възниква вътрешното раздразнение по повод и без такъв, а също и как можем да се борим с него.

Какви са простите и ефективни начини за справяне с проблема с повишената раздразнителност?

Защо възниква раздразнението

Основната причина е разминаване на очаквания и реалност.

Всички ние сме виждали онези картинки в социалните мрежи, когато дадена стока изглежда на снимката в онлайн магазина сравнително добре, а когато пристигне установяваме, че няма нищо общо с това, което е на снимката.

В такива случаи се възмущаваме и недоволстваме, тъй като някой или нещо не оправдава очакванията ни.

Когато се подразним обикновено казваме:

  • Как можа да се случи това;
  • Не очаквах, че това е възможно;
  • Не мога да повярвам;
  • Това е несправедливо, неправилно;

Раздразнението ни помага да неутрализираме болката. Вътре в нас има нещо, което ни боли и което е там постоянно.

Например, дразним се, че не можем да променим хората или имаме някаква житейска история, която постоянно предизвиква недоволство, и чрез раздразнението частично се избавяме от него.

От една страна, това е добре. Ако сме се почувствали раздразнени, то натрупаното вътре в нас напрежение трябва да намери външен израз.

Да очакваме, че дразнителят ще се промени, няма смисъл. Ако имаме определени вътрешни причини да се дразним, то те могат да се определят като сигнали.

И ако не опитаме да ги отстраним, то веднага ще си намерим нова причина, поради която да се дразним.

Ако се научим, обаче да се вслушваме в тези сигнали, ще можем да ги използваме и така ще успеем да се избавим от раздразнението.

Ефективни начини за справяне с раздразнението

Съветите как да се справим с раздразнението са доста прости и лесни за изпълнение при желание.

Вариант №1 премахване на информационния шум. Направете така, че напрежението в главния мозък да не се натрупва или да е в по-малка степен.

За тази цел трябва да обърнем внимание на начина на живот и на навиците. На този етап просто силите трябва да се възстановят, което ще помогне да се преборим със стреса.

Пълноценен сън – желателно е след 19 часа да изключим рутера у дома, както и мобилните данни на смартфона, да не гледаме сериозни филми, така отстраняваме фактора информационен шум. След това си вземаме топла вана и си лягаме не по-късно от 23 часа.

Спорт – за начало е достатъчна 2-минутна физзарядка сутрин в помещение, което се проветрява. Ако имаме възможност да ходим всяка седмица по 2-3 пъти да тренираме, то не трябва да пропускаме.

Задължителни разходки на чист въздух – кислородът е необходим за всяка клетка на тялото. С тях организмът получава повече енергия за своята нормална жизнена дейност.

Достатъчни са разходките преди лягане, така ще забележим как лицето изглежда по-свежо, настроението е по-добро и сънят става по-пълноценен.

Втората възможност да се избавим от неприятните чувства и от вътрешния гняв – това е да им позволим да излязат навън.

Как да успяваме да изкараме гнева и раздразнението навън

В басейна можем да изразим гнева си с активно пляскане във водата, в гората с крещене. Късане на хартии, удряне на възглавница – добър начин набързо да изкараме стрес и напрежение, както и гневът, които са ни завладели.

Раздразнението е показател, че се е активирал механизмът „бий се или бягай”. Докато не го изкараме по някакъв начин навън, то ще владее тялото и мозъка ни.

Третият начин за намаляване на напрежението е да поговорим сами със себе си. Трябва да си задаваме правилните въпроси, които помагат за възстановяване на връзката с реалността. Например:

  • Какво на практика ще се случи, ако не разглеждам ситуацията по този начин?
  • Как случилото се ще бъде описано от външен човек, на който всичко му е все едно?

Тези въпроси ще ни помогнат да се успокоим вътрешно и по-лесно да приемем случилото се.