На вниманието на родители на момичета, кога е най-оптимално вашата дъщеря да започне полов живот?

През пубертета девойките започват да се срещат с момчета. Отношенията невинаги са платочни, понякога се стига до интимност. Добре е, ако родителите своевременно съумеят да предупредят своите дъщери за всички възможни последствия от такива отношения.

Дори и в такива случаи половите контакти невинаги са безопасни, особено когато става въпрос за девойки.

Каква възраст се определя за оптимално начало на интимни отношения с противоположния пол?

На каква възраст момичетата вече са достатъчно зрели

Както за девойката, така и за нейните родители този въпрос е доста вълнуващ, но във всеки случай е различно. Майките и татковците се боят, че нещо няма да е както трябва, тъй като още е много рано, момчето не е подходящо и други подобни.

Девойката обикновено не мисли за това, тъй като ТОЙ е единствен, и ТЕ са завинаги заедно. В такива моменти е много важно, майка и дъщеря да са в много добри отношения, които дават възможност да се обсъжда този специфичен въпрос.

Кога девойката е готова за интимна близост? Да се отговори на този въпрос еднозначно е доста трудно.

На 17-18 години девойките физиологично и по структура са много близки до зрялата жена, но психологическото съзряване завършва приблизително на около 24 години.

На възраст 12-15 години, когато при девойките обикновено настъпва първата менструация, те вече са готови да забременеят.

Затова при много народи по света, съществува традиция рано да се дават за женене момичета, тъй като вече са готови да родят внуци на родителите.

Как интимните отношения влияят на здравето на девойките

Трябва като родители да си даваме сметка, че младият и не особено зрял организъм, съвсем не е готов да износи дете и да роди.

В тази възраст протичат множество промени в организма на девойката, включително и психологически.

Това не е единствената причина, поради която не трябва да се бърза с началото на половия живот.

Възможно е девойката да получи специфични и неспецифични травми от първата интимна близост, последствията от които да се отразят в бъдеще.

За съжаление, невинаги първият полов контакт носи на девойката нещо приятно. Далеч невинаги този момент оправдава очакванията и представите, създали се предварително в съзнанието на девойката.

Всеки акушер-гинеколог се радва, когато към него се обръщат девойки с цел да научат дали сега е момента за начало на полов живот, а също как и кога е правилно да се осъществи първият полов контакт с цел избягване на последствия в бъдеще.

Интимна близост за първи път – кога е дошло времето

Нито един акушер-гинеколог няма да препоръча интимна близост за първи път с цел корекция на менструалния цикъл, за облекчаване на болков синдром, свързан с него и за лечение на други заболявания.

Това съвсем не е проста, но е важна тема за разговор. И ако девойката сама не се погрижи за здравето на своя организъм, едва ли някой друг ще го направи.

Лекар няма да си позволи да каже на девойка, че може да започне сексуални отношения на 14-16 години, тъй като всеки има индивидуални особености, които касаят не само физиологията, но и психологията.

Девойка на тази възраст може сама или след разговор с родителите, с мама, да реши за себе си, че е готова. Но това ще е само нейно собствено решение.

Освен това във всяка страна съществува такова понятие като възраст на съгласие, тоест когато девойка на възраст, навършила 14 години, встъпи в сексуални отношения с представител на противоположния пол, на същата възраст или по-голяма. Но това са взаимоотношения определени в Наказателния кодекс.

Що се отнася до психологическата готовност, то девойката, в зависимост от своето физиологично развитие може да се реши на интимна близост с противоположния пол. Но има ли нужда от това, готова ли е, никой не може да реши еднозначно, освен самата тя.

Необходимо е да изпита не само желание, но и отговорност, да осъзнае, че до нея е човек, с който е готова да сподели първата си интимна близост.