От природни бедствия до изискващи началници, нашият свят е изпълнен  източници на стрес. Докато някои проучвания доказват, че някои моменти на стрес могат да бъдат добри за вас, ново изследване от университета на щата Охайо открива, че справянето с постоянния продължителен стрес може всъщност да промени гените ви и да доведе до възпаление, което може от своя страна може да причини различни здравословни проблеми. А тук можете да видите кои всъщност са най-добрите и най-лошите начини за справяне със стреса.

Най-добър: излезте на свеж въздух

Изследване показва, че витамин D, който се синтезира, когато излезем на слънце, повдига нивата на серотонин. Освен това звуците и гледките около вас ви разсейват от тревогите ви. Ако обаче не можете да излезете навън, има и друго решение. Проучване установява, че, когато има цветя на работното място, пациентите са с по-ниско цистолично кръвно налягане. Извод: цветята означават по-малко стрес.

Визуализирайте спокойствието

Намерете тихо място, затворете очи, фокусирайте се върху дишането си и се пренесете на вашето щастливо място за няколко минути, като можете да го правите всеки ден. Изследване, проведено от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, показва, че тялото ви произвежда по-малко хормон на стреса, когато си представя неща. Ако имате желание да се поинтересувате повече, има много книги и статии по темата, но най-важното е да намерите удобно и спокойно картина, която ще ви помогне.

Вземете вана

Водата има вроден успокояващ ефект върху ума и тялото ни, тъй като тя ни свързва с времето, когато сме били в утробата. Направете блаженството по-голямо като си запалите ароматни свещи или добавите перли за баня. Изберете аромат, който ви харесва най-много или вземете лавандула или жасмин – те притежават свойства, които помагат при стрес.

Изразете благодарността си

Няколко проучвания разкриват позитивния ефект на изразяването на благодарност. Докато изучават мозъчната активност, изследователи от Националния институт по здраве в САЩ откриват, че хора, които показват повече благодарност, имат по-високи нива на активност на хипоталамуса – част от мозъка, която има голямо влияние върху нивата на стрес. Освен това благодарността активира зони, свързани с допамина, един от невротрансмитерите, които може да ви накара да се чувствате по-добре. За да се възползвате от тези намаляващи стреса ползи, пишете редовно благодарностите си в дневник или изпращайте съобщения на приятелите и семейството си – нека те да знаят, че ги цените.

Най-лош: пиене, пушене и други пороци

Да успокоявате стреса с бутилка вино или пакет цигари може да донесе облекчение за момента, но да превърнете това в нездравословен порок като пиене, наркотици и пушене или твърде много кофеин само ще ви стресира повече. Тъй като тези навици често увеличават негативните въздействия , които стреса има върху тялото ви (повишаване на кръвното налягане, безсъние и други), вие влизате в един омагьосан кръг на още повече стрес, а оттам и връщане към порока отново и отново.

Игнорирате проблема

Докато е нормално да си дадете малко време за забавен филм или среща с приятели, постоянното избягване на стреса не е никак продуктивно. Когато бягате от проблемите, не позволявате на себе си да обмислите и разберете с какво си имате работа. Колкото повече игнорирате проблем, толкова по-голям ще става той.

Живеете с негативизъм

Нормално е да се замислите за най-лошия сценарий, когато имате някакъв проблем, но да преувеличавате нещата само засилва стреса. Но трябва да гледате от различна перспектива. Говорете на себе си сякаш искате да предложите съвет на най-добрия си приятел – така ще можете да си кажете по-позитивни неща.