Използваме ориза, за да приготвим любимите пълнени чушки или пък-мляко с ориз. Понякога, използваме ориз, дори за да абсорбираме водата от телефона, изпуснат в някоя локва или тоалетна.

Оказва се обаче, че оризът може да ни е от полза и за красивата ни прическа. И, ето, днес ще ви разкажем малко повече за точно тези свойства на ориза.

Какви са полезните свойства на водата от ориза

Реално, това което наистина е от полза за нашата коса е оризовата вода. Тя може да се добие (и да се направи вкъщи) по много различни начини.

Полезните вещества, извлечени от оризовите зърна, укрепват структурата на косъма, облекчават пърхота, стимулират растежа на косата, помага срещу косопад и прави косата по-блестяща и „жива“. Всички тези свойства се дължат на „богатството“ на микронутриенти в ориза. Така в състава на оризовата вода попадат: витамин С, витамин В, фибри, цинк, селен и много други.

Как да приготвяме и нанасяме оризова вода на косата

Както вече спомехаме, вариантите да си направим оризова вода, са много. Днес, сме ви приготвили най-ефективните (и лесни за приготвяне) рецепти и техники за приготвяне на такъв тип „отвара“.

Класическа рецепта за приготвяне на оризова вода

Много почитатели на алтернативните техники за разкрасяване и по-опитните фризьори, смятат, че това е най-добрият метод, чрез който да си добием оризова вода. За целта е необходимо чрез съд да премерите 1 част ориз, към 3 части вода. Измийте, предварително, ориза, след което го добавете в чист съд и налейте водата.

Изчакайте ориза минимум 30 минути, като водата за ориза трябва да е станала мътна и с белезникав цвят.

Полейте косата си, веднага щом я измиете с нормален шампоан (косата трябва да е чиста). Оставете да престои за около 30 минути и изплакнете.

Маска за коса от ориз

Тук вече маалко бягаме от темата, но пък се оказа, че оризовата маска е една от най-ефективните домашни маски за коса.

Как се приготвя?

Добавете 1 част ориз към 3 чаши вода. Сварете ориза, докато не стане по-мек и кремав. Когато оризът е готов го пасирайте. Ако нямате пасатор, варете ориза максимално дълга време, докато не стане на каша.

Когато оризът е готов, оставете да изстине за минимум 5 минути. Към него добавете от любимият ви балсам и 2 ч.л. бадемово масло, а след това разбъркайте.

Готовата смес нанесете по корените и в дължините и оставете да престои за около 30-40 минути.

Ферментирала оризова вода за подхранване

Тази отвара е много подходяща за изтощена кожа. Използвайте инструкциите от първата рецепта, като оставете отварата да престои за 3-4 дни, след което измийте косата с нея.