При повечето жени при менструация се появяват болки. Важно е обаче да се различава естествен болков синдром и болка, предизвикана от патология или заболяване.

Какви нарушения по време на менструация жените не могат да станат от леглото, при какви симптоми е необходимо да се потърси лекарска помощ и от какво трябва да се откажем през този период?

Външните стени на матката се състоят от мускули, а вътрешната обвивка – от мек ендометриум. При всеки менструален цикъл лигавицата на матката се подготвя за имплантация на ембрион, а при липса на бременност се променя хормоналния фон, който води до освобождаване на отлепилия се ендометриум и нов менструален цикъл.

Мускулите започват да се съкращават и ендометриума да се отделя под влияние на вещества, наречени простагландини.

Колкото по-високо е тяхното ниво в организма, толкова по-силно се съкращават мускулите и толкова по-силна е болката по време на месечен цикъл.

Обикновено неприятните усещания възникват през първите 4 часа след началото на менструацията и продължават около 1-2 дни.

В тежки случаи обаче болките могат да възникнат няколко дни преди началото на менструацията и да се задържат няколко дни или до края на менструацията. Това е признак на възможна патология.

Болков синдром – това нормално ли е

Т.нар. дисменорея изпитват в различна степен на изражение по време на менструация около 80% от жените.

В първия ден е възможно да почувстват дърпания в корема, да се обади кръста, но обикновено жената остава работоспособна. При дърпащи болки по време на менструация е по-добре да се приемат нестероидни противовъзпалителни препарати и спазмолитици.

Силни болки, които не се облекчават, дори и след прием на обезболяващи, това вече не е в рамките на нормата. В такива случаи е необходимо да се потърси лекарска помощ.

Дисменорея може да се обуслови от вродени особености, разположение на матката, нейната форма, извивка.

Причина могат да бъдат и придобити заболявания – възпалителни процеси във вътрешните полови органи, ендометриоза и адемиоза – разрастване на клетките на вътрешната обвивка на матката, извънматочна бременност, доброкачествени новообразувания.

Ако болките са се появили или усилили, е важно навреме да се потърси лекарска помощ, тъй като това може да е признак на развитие на патология.

Менструалният цикъл напълно зависи от хормоналния статус. Определяща роля играят половите хормони и тези на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Ако продължителността и характера на менструацията се е изменила, това означава и промяна на концентрацията и съотношението на хормоните.

Как протичат менструациите през зимата

През зимата факторите, които влошават състоянието на жената са повече. При понижаване на температурата организмът се адаптира към студ, висока влажност, намаляване на продължителността на деня. Този процес служи за много от нас като стрес.

За жените може да е особено травматичен. На този фон често се обострят съществуващи хронични заболявания и се повишава риска от възникване на нови, което може да е провокатор на нарушения на менструалния цикъл.

За да не се задълбочава протичането на месечен цикъл, през това време не се препоръчва:

  • Спортуване – физически упражнения оказват силно натоварване на организма, поради което кръвотечението може да се усили. Препоръчва се или занятията със спорт да се ограничат до минимума, или изобщо да се изключат.
  • Посещаване на сауна – топлината способства за разширяване на кръвоносните съдове, това може да доведе до усилване на менструалното кръвотечение, особено през първите дни.
  • Плуване в басейн или вземане на вана – доколкото в тях могат да присъстват патогенни микроорганизми. При продължителен престой във вода, дори и при използване на тампони бактериите могат да проникнат във влагалището, а след това и в самата матка. Това може да стане причина за възпалителни процеси – церцивит, ендометрит и т.н. По време на менструацията е по-добре да си вземем душ.
  • Приемане на лекарства за разреждане на кръвта – това може да доведе до обилна загуба на кръв и отслабване на организма.
  • Оперативни интервенции – по време на менструация обикновено кръвта не се съсирва добре. Затова през този период, дори и най-незначителните оперативни интервенции могат да се съпровождат с усложнения.

Също е важно да се избягва интимна близост през този период, тъй като женският организъм е уязвим на инфекции и бактерии.

Как по време на менструация да се чувстваме по-добре

Препоръчва се спазване на режим на труд и отдих, нощният сън е необходимо да продължава не по-малко от 7-8 часа. Желателно е изключване на психоемоционално и физическо претоварване и да добави физическа активност с умерена интензивност – ходене и физзарядка.

Менюто трябва да се състои на 65% от въглехидрати и 25% от белтъчини, мазнините да са около 10% и да са от ненаситените.