Ново изследване показва, че самолетна катастрофа на хиляди километри разстояние може да повлияе върху психичното здраве на бременните жени.

Месец след свалянето на търговския самолет „MH17“ на линията „Malaysia Airlines Flight“ над Украйна, убивайки всички на борда, се наблюдава странно явление. Появяват се симптоми на депресия при голяма част от жените в Холандия, бременни в третия месец. (Пътници на самолета са били предимно холандци и щетите са отразени подробно от холандските телевизии.)

Събитието съвпада с текущ проект, който отразява психичното здраве на бременните жени. По случайност, катастрофата на MH17 се случва в разгара на проучването. Изследователят Виктор Поп и неговите колеги от университета в Тилбург решават да проучат последиците от катастрофата, след като забелязват сходни симптоми при голяма част от участничките в проучването.

„Осъзнахме, че вероятно бихме могли да направим изследване, понеже част от жените са завършили същите въпросници през 2013 г.“, казва Поп, пред „Science“. Реакциите на тези жени могат да бъдат изследвани след националната трагедия през 2014.

Резултатите от изследването показват, че всички жени, които са попълнили анкетите след трагедията определят нивата на депресия, чрез измерване, като най-високият показател е 10. Сравнението между групите през 2013 г. и 2014 г. показва увеличаване на симптомите на депресия, веднага след катастрофата. Жените, които са участвали в проучването след бедствието са отбелязали средно 5,21 по скалата, в сравнение с останалите, които са отбелязали 4.11 по същото време, но предходната година. Изследователите вземат предвид демографските фактори, нивото на образование и семейното положение.

Промените в състоянието на участничките е временно. Една седмица след раждането, жените, които са били бременни по време на катастрофата са се чувствали не по-различно, от тези, които са родили година по-рано.

Стресът по време на бременност може да повлияе на развитието на плода, но не е ясно дали кадрите от новините, отразяващи трагедията са достатъчни, за да се повлияе на бебето в дългосрочен план.

Изследванията показват, че бедствията могат да имат ефект върху дългосрочното развитие на бебето. Учените от университета „Макгил“ в Канада провеждат изследване, наречено „Project Ice Storm“, което се фокусира върху развитието на децата на жени, които са били без ток повече от 40 дни след масивната ледена буря през януари 1998 г. Проучването открива различия в езика и двигателното развитие на децата, родени от майки, засегнати от бурята в сравнение с тези, които не са засегнати. Наблюдават се промени във вниманието, IQ и поведението.

Виктор Поп и неговите колеги, които не са участвали в проучването, преглеждат резултатите от изследванията върху бременни жени, които по време на бурята са останали без ток в продължение на 20 седмици. В резултат на това Поп и колегите му се интересуват от децата на майките, които непряко са засегнати от трагедията с MH17, особено тези, които са били около 12-тата седмица от бременността. Екипът от учени планира второ изследване по темата, когато бебетата навършат 2-годишна възраст.

Учените не могат да кажат със сигурност дали бременните жени са уязвими към емоционалните последици от националните трагедии. Изследванията показват, че на 9 от 11 американци са имат временна промяна или психично-здравни проблеми сред населението като цяло, казва Поп. Веднага след терористичната атака, около 40% от американците са имали симптоми на пост-травматичен стрес. Но няколко месеца по-късно тези проценти са се понижили до 2 ма на всеки 100 души.