В предишна статия ви описахме шестте основни причини за разсейване на работното място. Сред тях са постоянното проверяване на електронната поща, "висенето" в социалните мрежи, лошите мисли.

Ето още 6 причини, които ни пречат да се концентрираме по време на работа.

Стрес

Когато се чувствате прекалено изтощени или напрегнати, със сигурност ще ви бъде трудно да се съсредоточите върху индивидуалните задачи. За да не се влошат нещата, забравете за стреса, понеже той може да окаже пагубно влияние върху организма и мозъчната дейност, като предизвика главоболие, сърцебиене или пречи на възможността да се концентрирате.

Научете техники за понижаване на стреса като медитация. По този начин ще обуздаете стресиращите мисли, които се отразяват на вниманието ви. След проучване, изследователите са установили, че хората, които посещават курсове по медитация в продължение на осем седмици са подобрили способността си да се съсредоточават.

Умора

Умората със сигурност ще се окаже предизвикателство за опитите ви да се концентрирате дори когато имате няколко изпитани техники за повишаване на вниманието. Проучванията показват, че липсата на сън може да се отрази на вниманието и да бъде причина за краткосрочна памет.

Повечето възрастни се нуждаят от 7-9 часа сън на нощ. Обърнете внимание в коя част от деня се чувствате най-уморени, за да може да определите правилно най-подходящото време за сън и часовете, в които ще сте най-активни за постигане на поставените задачи.

Глад

Мозъкът не може да фокусира без гориво, затова ако сте прескочили някое от основните хранения, особено закуската, това е причина за липса на концентрация. Проучванията показват, че краткосрочната памет и пониженото внимание се появяват, ако пропуснете обяда.

Лесно може да решите тези проблеми, най-важното е да не пропускате закуска и да консумирате храни, богати на протеини, заместете простите въглехидрати със сложни и консумирайте повече пълнозърнести храни.

Депресия

Повечето хора са склонни да изпитват тревожни или тъжни мисли, които са симптоми на депресия. Според Националния институт по психично здраве, затруднената концентрация е един от основните симптоми при депресия. Ако Ви е трудно да се съсредоточите или се чувствате празни, безнадеждни или безразлични може да страдате от това психично разстройство.

Ако смятате, че сте депресирани, първата стъпка е да поговорите с лекар или съветник. Депресията се лекува с антидепресантите или някои видове психотерапии. Ако имате по-леки форми на депресия може да се възстановите като промените някои от навиците си.

Лекарства

За съжаление, някои от лекарствата особено тези, които се използват за лечение на депресия могат да попречат на концентрацията Ви. Същото се отнася и за много други лекарства. Говорете с Вашия лекар или фармацевт, за да проверите дали дадено лекарство може да засегне способността ви да се фокусирате.

Ако подозирате, че лекарствата замъгляват концентрацията ви не мислете, че няма други варианти. Говорете с Вашия лекар за коригиране на дозата или преминаване към различен клас лекарства. Не спирайте приема на лекарството, освен ако нямате разрешение от лекуващия лекар.

Дефицит на вниманието

Дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е проблем, които се среща и при възрастните, не само при децата. Повече от половината деца с ADHD продължават да получават тези симптоми в късна възраст. Класическите признаци са един кратък период внимание и проблеми с концентрацията върху поставените задачи.

Ако имате проблеми с концентрацията, трябва да попитате родителите си дали в ранна възраст сте имали подобни затруднения. Има начини, които помагат да се контролира състоянието, включително поведенческа терапия или прием на медикаменти.