Сапунът е обичаен аксесоар за всяка българска кухня и баня, но рядко ние се замисляме какви допълнителни свойства може да притежава той.

Малко са тези, които се интересуват и знаят какво именно влиза в състава на сапуна. Основните изисквания, които ние предявяваме към този хигиенен продукт са много прости – да мие и да мирише добре и разбира се да отстранява замърсяванията.

Какво е това сапун?

Химиците определят като сапун солите на висшите мастни киселини, включващи йони на алкалните метали, това са преди всичко натриеви соли, стеаринови, полиметинови и олеинови киселини.

Такива мастни киселини са широко разпространени в природата. За извличането на тези киселини е необходимо да се извърши алкална хидролиза на мазнините, например те да се сварят заедно със сода или с поташ /калиев карбонат/.

А тази бяла сол е позната на хората от древността, а основният неин източник е растителната пепел. Или казано по-просто сапунът е пепел в съчетание с масла.

Съвременният сапун

В съвременният фабричен сапун, освен миещи компоненти, глицерин и вода, се добавят синтетични компоненти, ароматизатори, парфюми и консерванти, които позволяват да се понижат разходите за производството на сапуна и да се ускори, но това е абсолютно ненужно за нашата кожа.

Не е изненадващо, че хората с чувствителна кожа след използване на обикновен сапун, започват да изпитват дискомфорт, при някои дори се появява раздразнение и лющене, алергични реакции и дерматити.

Първото, което съветват дерматолозите, ако човек се обърне към тях с подобен проблем, е да се използва щадящ сапун и да се прекратите употребата на фабричния.

Кои сапуни не увреждат кожата?

Разбира се има и алтернатива на производствените сапуни и това са домашните или ръчните, популярността на които расте с всеки изминал ден в много държави по света.

Този сапун се вари на малки части и при варенето се използват единствено и само растителни и натурални масла, които положително влияят на всички типове кожа без изключение.

Обикновено за производството на домашен сапун се използват кайсиево, облепихово, ленено и други видове масла. В ръчните сапуни не се съдържат парфюми, животински мазнини и химикали.

В домашните сапуни освен козметични масла се добавят още и различни натурални съставки – отвари от различни билки – коприва, лайка, жълтениче, невен и др., плодови пюрета, цветна глина, зърна от кафе, мед, овесена каша, морска, канела.

Нежният и свеж аромат на тези сапуни се придават от натуралните етерични масла – от лимон, мента, лавандула, евкалипт и др. Тези масла благотворно влияят на кожата и притежават терапевтично действие.

Как да си направим сапун сами?

Ще ни е необходимо:
• Основа за сапуна – това може да бъде обикновен или детски сапун закупен от магазина;
• Масло за основа – желателно е да без миризма – бадемово или кокосово;
• Глицерин;
• Етерични масла – всякакви ароматни масла, чиито аромат ви е приятен;
• Пълнители – това могат да бъдат цветя или билки;
• Натурални багрила – какао, морков, масло от облепиха и пр;

Като за начало, опитайте се да приготвите едно парче сапун, тоест около 100 грама. Настържете една част от основата, която сте закупили от магазина. Стрийте цветовете или билките, които сте избрали за пълнители.

Сложете маслото, което сте избрали и глицерина във вода и го загрейте, добавете във водата настърганата основа и смеленото и внимателно разбъркайте. Консистенцията на получената смес следва да бъде подобна на течно тесто за палачинки.

Изчакайте настърганата основа напълно да се разтвори и добавете 1-2 капки етерично масло, можете също да добавете по капка витамин А и Е. Не трябва да загрявате сместа до кипване.

Сега сапунът може да се разлее във форми и да се изчака, докато изстине. За да се извлече лесно полученият сапун от формата, може да се сложи в гореща вода. След приготвянето сапунът е добре да се остави на чист въздух за едно денонощие. И вашият домашен сапун е готов.