Не само астматиците и алергичните, но и много здрави хора реагират негативно на миризмите на някои бои. Намиращите се в тях летливи съединения и химически елементи и след завършването на ремонта продължават да се отделят под въздействието на топлината и слънчевата светлина.

Те могат да предизвикат раздразнение на очните лигавици на носните кухини, пристъпи на задушаване и бронхиална астма, световъртеж, а също и генерализирана интоксикация на организма.

Ето защо изборът на екологично безвредна боя за вътрешните стени на жилището е от изключително значение за здравето на хората, които пребивават в него.

Миризливите и неблагоприятните за човека, на първо място могат да бъдат синтетичните бои. Това се обяснява с техния химически състав – разтворител, пигмент, свързваща основа и някои добавки.

Пигментът всъщност оцветява боята, също така я прави прозрачна или съответно непрозрачна. Свързващите вещества – задържат слоевете на покритието боя върху повърхността.

А разтворителят, който разрежда състава на боята и който ѝ придава изключително неприятна миризма, от която на някои хора дори им призлява. Но всъщност няма нищо изненадващо в това?

За разреждане на синтетични бои се използват коресилин, АМБ, етил бензен, стирол, бял спирт и т.н. Освен това, за да се приглуши техният остра неприятна миризма, в синтетичните бои се добавят някои ароматни въглеводороди, които също са вредни за организма.

Още един източник на опасност за здравето могат да бъдат пигментите, които съдържат съединения на тежки метали – олово, никел, хром, кадмий и цинк. При производството на много ярки бои не е възможно да се премине без използването на силни киселини.

И това следва да се има предвид от любителите на цветовите решения на интериора.

Поради това при избора на екологично безвредна боя внимателно четете изписаното на нейната опаковка. Добросъвестният производител е длъжен да изпише всички използвани компоненти.

Следва да обърнете внимание, ако на етикета на боята се използват общи формулировки от рода на „не съдържа вредни вещества“ или „на основата на натурални масла“.

Най-често по този начин производителите се опитват да скрият реалния състав на продукта. Между впрочем много от европейските производители маркират безвредните бои с национален знак за екологична безопасност.

Какъв съвет може да бъде даден при избор на екологично безвредни бои?

Използвайте натурален продукт, съдържащ естествени съставки, без нефтохимически и синтетични примеси.

Екологично чистите, натурални бои се подразделят на основата на естествени багрилни масла, на варова основа, казеинови и силикатни. За по-добро покритие на повърхностите и за придаване на блясък в техния състав се добавят някои безвредни компоненти, а за разтворител се използва вода или различни естествени масла.

За тониране се използват някои минерали – ултрамарин, въглен, шпинел, шмалта, глина – охра, сиена, умбра или растителни пигменти.

Недостатък на натуралните екологично безвредни е прекалено високата им цена – 50-70 лева за литър, което ги прави почти непродаваеми, като има предвид ниската покупателна способност на повечето българи.

Ако използването на изключително натурални бои за вас е прекалено скъпо, купувайте екологично безопасни и значително по-евтини разтворими във вода бои.

Водещите производители като „Оргахим“ ги предлагат на поносима цена в порядъка между 10 и 20 лева. В техния състав са включени както натурални, така и някои синтетични компоненти, а вредните за здравето вещества са сведени до минимум. И най-важното те се разреждат единствено с вода.