Това е метод за предпазване от забременяване, който се основава на особеностите на женския организъм да потиска овулацията по време на кърмене.

Въпреки че официалната наука смята този метод за контрацепция за достатъчно нов, от много векове жените са знаели от собствения си опит, че докато кърмят детето си, то няма да забременеят. Но все пак това е възможно, макар и много рядко.

И тогава и сега много дами са се интересували от подобни въпроси – защо едни забременяват, когато кърмят, други не? Колко продължава този период на „надеждна защита“? Възможно ли е да се увеличи и как?

Но все пак следва да споменем, че 100% гаранция не дава нито един метод за контрацепция – освен разбира се пълната стерилизация. Но методът на лактационната аменория е един от най-ефективните методи за предпазване от бременност, неговата надеждност е 98%. Но кърмещите майки е нужно да знаят, че даденият метод действа само при съблюдаване на няколко задължителни условия.

Защо в период на лактация жената не забременява?

След раждането в организма на майката започва активно да се синтезира хормонът пролактин, способстващ за образуването на кърма. Високото ниво на този хормон потиска овулацията, което е и причина за продължително отсъствие на менструация.

В резултат менструалния цикъл не се възстановява и бременност не настъпва.

Колкото по-често жената слага бебето до гърдите си, толкова по-активно се образува хормонът пролактин, тъй като при сучене се стимулират нервните окончания на зърното. А това стимулира образуването на хормона. Пикът на синтеза на пролактин е в нощните часове, тъй като е важно детето да бъде кърмено и през нощта.

Обикновено през първите месеци от живота си бебетата се събуждат към 4 часа сутринта и очакват да бъдат нахранени.

Необходими условия, за да бъде методът ефективен

Много жени са убедени, че докато кърмят, бременност няма да настъпи и много се учудват, ако все пак това се случи. Това се дължи на факта, че съществуват няколко задължителни условия, за да работи метода и ако един тях не бъде изпълнен, то рискът от забременяване нараства с няколко пъти.

Първо – вие трябва да осигурите на детето си 6-10 кърмения в денонощие и да не забравяте за нощните кърмене. Интервалът между кърменията не трябва да надвишава 6 часа.

В случай, че не се кърми по-дълго време, се понижава концентрацията на пролактина и се активира механизмът на възстановява на детеродната функция.

Запомнете основното правило – колкото по-често слагате детето до гърдите си, толкова по-надежден ще бъде този метод. Препоръчва се бебето да слага към всяка от гърдите като се спазва принципът на редуване.

Така се обяснява и необходимостта детето да бъде хранено и нощем. Ако то спи нощем и съответно не желае да яде, синтезът на пролактин постепенно се понижава. Така започва възстановяването на менструалния цикъл и шансовете жената да забременее се увеличават с няколко пъти.

Помнете, че главното условие, за да работи методът – това е пълната липса на месечен цикъл, а не „плаващ“ график. Ако вече сте имали менструация веднъж по-добре забравете използването на разглеждания метод като повече или по-малко надежден.

Второ – детето трябва да бъде хранено само с майчино мляко, тоест трябва да бъде кърмено. С това се обяснява и най-голямата ефективност на метода именно през първите 6 месеца от живота на детето.