Проблемите с бъбреците измъчват както млади, така и възрастни. Заради жизненоважните си функции, свързани с досега с отпадни и токсични вещества, бъбреците са податливи на разнообразни патологии.

По данни на Световната Здравна Организация близо 15 % от световното население е засегнато от хронични бъбречни заболявания. До болка позната на много хора е и бъбречно каменната болест, като според проучвания, тя засяга близо 3% от европейското население.

Милиони хора в световен мащаб живеят с бъбречни проблеми, без дори да подозират. Това означава, че профилактиката е от изключително значение.

С днешната статия решихме да насочим вниманието ви именно към това

  • Плодовете – Най-вече боровинките, малините и ягодите. В тях се съдържат витамин С, фибри, фолиева киселина и др. Консумацията на пресни плодове намалява възпалението и съдейства за нормално функциониране на пикочния мехур;
  • Яйца- Или, по-конкретно, яйченият белтък. За правилното функциониране на бъбреците е важно организмът да се снабдява с достатъчно протеин, а белтъците са чудесен източник.

Според някои проучвания, жълтъците покачват лошия холестерол и натоварват бъбреците, но някои лекари оспорват това твърдение;

  • Ябълки – Редовната им консумация, намалява риска от инфекции на пикочните пътища и, съответно, образуването на камъни в бъбреците;
  • Избягвайте солта- Основен компонент на солта е натрият. Увредените бъбреци не могат да филтрират излишния натрий от солените храни и той се повишава неконтролируемо в кръвта;
  • Зърнени храни – Булгурът и елдата, например, са чудесни източници на витамините от група В, растителни протеини и фибри;
  • Храни, богати на Омега-3 мазнини – Освен, че зареждат организма с протеин, който е изключително необходим за бъбречната функция, те редуцират възпалителните процеси.

Рискови фактори за развитието на бъбречни патологии

Доказано е, че високите нива на кръвната захар и високото кръвно налягане въздействат изключително негативно върху функционирането на бъбреците. Тези фактори увреждат кръвоносната система на бъбреците.

Негативно влияние върху бъбреците оказват и затлъстяването и тютюнопушенето. Нефролозите са установили, че хората над 65 години и тези с наследствена предразположеност са силно предразположени към бъбречна недостатъчност.

Как да се предпазя?

Освен да наблягате на фибрите, протеините и мазнините, специалистите съветват и редовната диагностика. Оказва се, че най-сериозните бъбречни болести не ни причиняват никакъв дискомфорт, за разлика от „болезнените“ камъни в бъбреците.

Бъбречните заболявания се разпознават сравнително лесно. За специалистите са достатъчни кръвни изследвания, изследвания на урината и информация за състоянието на кръвното налягане, за да разпознаят началните стадии.

За хора от рисковите групи се препоръчва и изследване на скоростта на гломерулната филтрация.

Важно е да имате предвид, че бъбречните заболявания са по-лесно лечими и контролируеми в началните стадии!