Пърхотът е проблем, с който е възможно и необходимо да се борим. Днес съществуват десетки различни шампоани, предлагащи решение на този проблем. Но ние ви предлагаме да се възползвате от доста по-ефективни методи.

1. Кисело мляко

Причината за пърхотът е микотично заболяване на кожата на главата – скалпа. За да се справите с тази инфекция, е необходимо да се действа отвътре, а именно – нормализиране на чревната микрофлора. За това наблягайте на киселите млека и като цяло на млечнокиселите продукти.

2. Зехтин

Втриването на зехтин в кожата на главата предотвратява лющенето и съответно образуването на пърхот. Нанесете топъл зехтин върху скалпа за една нощ, като сложите найлонов плик на главата. На следващата сутрин косата трябва да се измие с мек шампоан.

3. Оцет

Трапезният оцет се справя отлично с гъбичките и бактериите. Нанасяйте го масажни движения по скалпа и покрийте с хавлия за 30-40 минути.

4. Сода за хляб

Вземете 1 супена лъжица сода за хляб и добавете към шампоана, когато се къпете. Тоест сложете содата върху количеството шампоан, което сте приготвили да сложите на скалпа в момента на къпането. Содата спомага за отстраняването на мъртвите кожни клетки, а също и за възстановяване на мастния баланс, което предотвратява появата на пърхот.

5. Лимонен сок и косово масло

Смесете 1 супена лъжица лимонен сок с 5 чаени с.л. кокосово масло. Получената смес е необходимо да се нанесе на скалпа за 30-40 минути, а след това да се измие с шампоан.

Лимонен сок способства за нормализация на киселинния баланс, което на свой ред води до отстраняване на пърхота.

6. Къна

Прилага се за лечение на множество заболявания на косата и пърхотът не е изключение. За борба с този проблем е необходимо използването на безцветна къна, за да се избегне оцветяването на косата. Разбира се, можете да използвате и оцветяваща къна, ако желаете да покриете побелели коси.

7. Джинджифил

Настържете джинджифил на ситно ренде и изцедете сока от него. След това добавете полученият сок в малко количество сусамово масло и получената смес нанесете на главата за 30-40 минути. След изтичането на това време косата следва да се измие с шампоан.

Покрай борбата с пърхота, джинджифилът помага за отстраняването на възпалителните процеси на скалпа, а също способства за растежа на косата.

8. Масло от чаено дърво

Добавете в еднократна доза шампоан, няколко капки масло от чаено дърво. Нанесете сместа на косата и оставете за 10-15 минути и след това измийте с вода.

Подхранваща маска против пърхот

За приготвянето ѝ се използват яйчен жълтък, зехтин – 1 супена лъжица, мед – 1 чаена лъжица, лимонов сок – 1 ч.л, пюре от райска ябълка – 1 ч.л. Жълтъкът се смята за добро средство за лечение на косата, поради съдържанието на бета каротин, витамини Е и С, мастни киселини.

Лимонът способства за стабилизирането на функцията на мастните жлези, нормализира киселинно-алкалното равновесие и улеснява лющенето на мъртвите кожни клетки.

Приготвената маска се втрива в скалпа и се разпределя равномерно по цялата коса.

Маската се държи 30-60 минути и се измива с обикновен шампоан. Нанасянето на тази маска се препоръчва да се прави 2 пъти седмично в рамките на 1 един месец с цел както профилактика, така и предотвратяване развитието на пърхот и други гъбични заболявания на скалпа.